Pembangunan Kerohanian dan Intelektual Insan Berasaskan Empat Akhlak Utama Shah Wali Allah al-Dihlawi: Spirituality and Intellectual Development Humanity Based on Four Major Characters Shah Wali Allah al-Dihlawi (International Online Journal of Language, Communication, and Humanities (INSANIAH), 2019)
Kepesatan perkembangan dan kemajuan globalisasi masa kini memberi kesan kepada kerohanian dan intelektual masyarakat seluruh dunia. Artikel ini bertujuan menjelaskan konsep dan permasalahan pembangunan kerohanian dan intelektual yang melanda umat Islam kini, menghuraikan empat akhlak utama menurut Shah Wali Allah dan menganalisis empat akhlak utama sebagai asas pembangunan kerohanian dan intelektual insan. Kaedah kualitatif melalui kajian kepustakaan digunakan bagi mendapatkan fakta dan data yang berkaitan dengan pembangunan kerohanian dan intelek insan dan empat akhlak utama Shah Wali Allah. Analisis dokumen juga turut digunakan khususnya terhadap kitab Hujjah Allah al-Balighah dalam memahami empat akhlak utama Shah Wali Allah. Hasil kajian mendapati pembangunan kerohanian dan intelek insan seharusnya didasarkan pada empat akhlak utama Shah Wali Allah, iaitu thaharah, ikhbat li Allah Ta‘ala, al-samahah dan al-‘adalah. Hal ini dapat membentuk dan mengukuhkan lagi kerohanian dan intelektual insan yang selari dengan al-Quran dan al-Sunnah seterusnya mampu menyelesaikan masalah kecelaruan pemikiran dan kejiwaan yang melanda umat Islam lebih-lebih lagi dalam dunia globalisasi kini. ABSTRACTThe speed of development and the advancement of globalization today affects the spirituality and intellectuals of the world community. This article aims at explaining the concepts and problems of the spiritual and intellectual development that has affected Muslims today, describing four major character virtues according to Shah Wali Allah and analyzing four major moral principles as the basis of spiritual and intellectual development. Qualitative method through literature study is used to obtain facts and data related to spiritual and intellectual development of human beings and the four main characters of Shah Wali Allah. Document analysis is also used especially in the book of Hujjah Allah al-Balighah in understanding the four main characters of Shah Wali Allah. The findings suggest that the development of spirituality and human intellect should be based on the four main characters of Shah Wali Allah, namely the thaharah, ikhbat li Allah Ta‘ala, al-samahah and al-‘adalah . This can shape and reinforce the spirituality and intellectuals that are in line with the Quran and al-Sunnah to further solve the problem of psychological and psychological disorder that has greater infliction upon Muslims in today's world of globalization.
Keywords: Pembangunan, kerohanian, intelektual, empat akhlak utama, Shah Wali Allah al-Dihlawi