(untitled) (Journal of Entrepreneurship and Business, 2025)
Efikasi kendiri keusahawanan guru pelatih boleh menentukan tahap kesediaan guru pelatih menerapkan elemen keusahawanan dalam bidang pengajian mereka. Maka, instrumen bagi mengukur efikasi kendiri keusahawanan perlu dikenalpasti dan disahkan. Kesahan kandungan adalah satu kaedah yang diperlukan untuk menilai kesesuaian instrumen menjadi alat ukur yang berkesan. Kajian ini akan menggunakan kaedah Indeks Kesahan Kandungan (Content Validity Indeks-CVI) untuk menilai kesahan kandungan instrumen. Instrumen yang dinilai mengandungi 23 item berdasarkan empat domain. Seramai lapan orang pakar telah dipilih melalui persampelan bertujuan untuk mengambil bahagian dalam kajian ini. Para pakar terdiri daripada lima orang pakar profesional dalam psikometrik, penilaian, psikologi pendidikan, bahasa, dan keusahawanan dan tiga orang pakar awam adalah pengamal penerapan elemen keusahawanan dalam bidang profesional masing-masing. Hasil kajian menunjukkan bahawa instrumen yang dibina mempunyai kesahan kandungan yang relevan dan berpotensi menjadi instrumen yang dapat mengukur efikasi kendiri keusahawanan guru pelatih. Seterusnya analisis dan kajian lanjutan dicadangkan bagi menilai hubungan dan pengaruh antara efikasi kendiri keusahawanan dengan kesediaan penerapan elemen keusahawanan.