(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2025)
ABSTRACT Kitab Tib, a "medical book" in Arabic, is a sub-genre of the Traditional Science Library genre. It is categorised as one form of writing that discusses traditional Malay medical knowledge, including diseases and the medicines used to treat them. The purpose of this study is to examine various types of women’s diseases and cures and treatments for women seen from a gynaecological point of view, such as menstrual pain, postpartum depression, late menstruation, bleeding, and medicine to cure menstruation. This study uses a qualitative method with a content analysis approach. Data is taken from Kitab Tib, MSS 2219, found in the collection of the National Library of Malaysia. This study aims to identify the comparison between Malay traditional medicine with Chinese and Indian traditional medicine. The study found that there are various treatments to cure women’s diseases, especially those related to gynaecological aspects. Most of the ingredients found in the treatment are fruits and vegetables that are easily available. The names of medicines or cures found in the Book of Tib are no strangers to modern times. The results of the study found that there are great differences in each traditional treatment to cure the disease, and the various natural ingredients used include various herbs, plants, and animals. ABSTRAK Kitab Tib yang membawa maksud "buku perubatan" dalam bahasa Arab, merupakan sub genre dalam genre Perpustakaan Sains Tradisional. Ia dikategorikan sebagai salah satu bentuk penulisan yang membincangkan ilmu perubatan Melayu tradisional, termasuk penyakit dan ubatubatan yang digunakan untuk merawatnya. Tujuan kajian ini adalah untuk meneliti pelbagai jenis penyakit wanita, dan penawar serta rawatan untuk wanita yang dilihat dari sudut ginekologi seperti sakit haid, kemurungan selepas bersalin, haid lewat, pendarahan, dan ubat untuk menyembuhkan haid. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan pendekatan analisis kandungan. Data diambil daripada Kitab Tib, MSS 2219 yang terdapat di dalam koleksi Perpustakaan Negara Malaysia. Kajian ini bertujuan mengenalpasti perbandingan antara perubatan tradisional melayu dengan perubatan tradisional Cina dan India. Kajian mendapati bahawa terdapat pelbagai rawatan untuk menyembuhkan penyakit wanita, terutamanya yang berkaitan dengan aspek ginekologi. Kebanyakan bahan dalam perawatan yang ditemui adalah buah-buahan dan sayur-sayuran yang mudah didapati. Malah, nama ubat-ubatan atau penawar yang terdapat di dalam Kitab Tib sudah tidak asing lagi pada zaman sekarang. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat perbezaan yang besar dalam setiap rawatan tradisional untuk menyembuhkan penyakit, dan pelbagai bahan semula jadi yang digunakan termasuk pelbagai herba, tumbuh-tumbuhan, dan haiwan.