(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2025)
ABSTRACT This study explores the critical factors contributing to fatal workplace accidents in the manufacturing sector, focusing on a case involving a fatal incident at a manufacturing plant in Johor, Malaysia. The primary objective of the study is to identify the key causes behind the incident to improve understanding of existing safety management deficiencies. A qualitative approach was employed, using semi-structured interviews with five relevant individuals, including investigators, management staff, and eyewitnesses. Data were analyzed using thematic analysis to identify recurring patterns and key themes. The findings reveal several critical contributing factors, including lack of proper safety equipment, inadequate safety training, poor risk management practices, inconsistent safety supervision, and absence of post-incident investigation. These insights highlight the urgent need for systemic improvements in workplace safety practices and support the adoption of more proactive and structured safety management approaches within the manufacturing sector. ABSTRAK Kajian ini menyiasat faktor-faktor kritikal yang menyumbang kepada kemalangan maut di tempat kerja dalam sektor pembuatan dengan memfokuskan kepada satu kes kemalangan maut yang berlaku di sebuah kilang pembuatan di Johor, Malaysia. Objektif utama kajian ini adalah untuk mengenal pasti punca utama yang membawa kepada insiden tersebut bagi membantu meningkatkan kefahaman terhadap kelemahan dalam pengurusan keselamatan sedia ada. Kajian menggunakan pendekatan kualitatif dengan kaedah temu bual separa berstruktur yang melibatkan lima orang individu berkaitan termasuk pegawai penyiasat, pengurusan, dan saksi kejadian. Data dianalisis menggunakan kaedah analisis tematik bagi mengenal pasti corak dan tema utama. Dapatan kajian menunjukkan beberapa faktor utama yang menyumbang kepada insiden kemalangan maut, termasuk kekurangan peralatan keselamatan, latihan keselamatan yang tidak mencukupi, amalan pengurusan risiko yang lemah, pengawasan keselamatan yang tidak konsisten, serta ketiadaan siasatan dalaman pasca insiden. Penemuan ini memberi implikasi penting terhadap keperluan penambahbaikan sistem keselamatan organisasi, serta menyokong pelaksanaan pengurusan keselamatan kerja yang lebih proaktif dan sistematik dalam sektor pembuatan.