(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2019)
Tradisi lisan merupakan salah satu cabang bagi penciptaan peribahasa Tamil. Peribahasa ini dicipta dan dihasilkan daripada pengamatan lapisan masyarakat India terhadap keistimewaan alam semula jadi di sekeliling mereka secara implisit. Namun begitu, penerokaan makna peribahasa Tamil yang dijalankan oleh pengkaji lepas hanya terhad di peringkat semantik skrip dan semantik resonans sahaja. Oleh itu, objektif kajian adalah menganalisis peribahasa Tamil berunsur lada hitam menggunakan pendekatan Semantik Inkuisitif oleh Jalaluddin (2014) serta dibantu pendekatan Rangka Rujuk Silang oleh Kempson (1986). Kajian ini adalah berbentuk kualitatif sepenuhnya melalui temu bual secara mendalam ke atas empat orang informan yang pilih secara NORF/M (Non-Mobile, Old, Remote dan Female/Male). Keseluruhannya, pengkaji memperoleh sebanyak 25 data peribahasa Tamil berunsurkan tumbuh-tumbuhan. Namun begitu, sebagai batasan kajian ini pengkaji hanya akan memfokuskan data peribahasa Tamil berunsurkan lada hitam sahaja. Data peribahasa Tamil tersebut seperti, ?????? ??????????????, ???????????? ????????????? (Transkripsi Rumi: Kadagu pona idam aarayvaar, poosanikay pona idam theriyathu) dan ?????????????????????? ???????? (Transkripsi Rumi: Kadugu siruthalum kaaram kuraiyaathu). Melalui kajian ini pengkaji dapat merumuskan bahawa, peribahasa Tamil ini tidak diciptakan secara sewenang-wenangnya tetapi, mempunyai kaitan yang kukuh dengan budaya serta akal budi masyarakat India pada zaman dahulu. Transmitting proverbs via oral communication is one of the most common ways of Tamil proverbs’ growth. These proverbs are communicated when the early generations’ strong observation of their surroundings. These mostly come with implied meanings. Nevertheless this study emphasizes mainly on scripted and resonance semantics only. Following that, the objective of this research is to analyze Tamil proverbs which has black pepper element in it. The research has been done using the Inquisitive Semantics method introduced by Jalaluddin (2014) as well as the Bridging Cross Reference approach by Kempson (1986). The data for this qualitative research have been attained from four main informants, selected based on NORF/NORM (Non-Mobile, Old, Remote and Female/ Male) methods. The researcher has successfully attained data for 25 Tamil proverbs which has green elements in them. However, this research had been limited to focus on data based on black pepper only. Those Tamil proverbs are ????? ? ??????????????,???????????? ????????????? (Kadagu pona idamaar ayvaar, poosanikay pona idam theriyathu) and ?????????????????????????????? (Kadugu siruthalum kaaram kuraiyaathu) Researcher was able to conclude that Tamil proverbs created based on the strong connection in between tradition and cognition of the Indian community on the early day of life.