(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2014)
Abstrak Di dalam ekonomi global semasa, reka bentuk perabot telah menjadi satu isu utama bagi pengguna. Perkembangan terkini dalam penghasilan perabot telah meningkatkan cara pemasangan yang lebih baik dengan harapan boleh menjimatkan masa yang diambil dalam proses pembuatan. Perabot logam mempunyai beberapa had fabrikasi dan pemasangan dengan memerlukan ruang dan kos yang besar. Oleh itu kaedah perabot Knock-down adalah kecekapan yang paling efisyen di dalam penjimatan ruang dan kos. Kertas kerja ini mencadangkan kaedah baru perabot Knock-down serta perbandingan dengan kaedah pembentukan perabot yang sedia ada. Tugas utama kajian ini adalah untuk mencipta rekabentuk asas sistem Knock-down dan rekabentuk tanggam dalam pengeluar perabot logam tempatan. Kajian ini dijalankan ke atas salah satu pengeluar perabot logam di pantai barat Malaysia. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat beberapa aspek reka bentuk perabot boleh dipenuhi dengan menggunakan kaedah Knock-down ini. Kajian juga menunjukkan bahawa reka bentuk semasa pada kabinet logam yang digunakan oleh pengeluar perabot tempatan boleh diubahsuai untuk mengurangkan masa dan kos pada proses memasang kabinet logam. Kertas ini mencadangkan satu kaedah baru penambahbaikan sistem Knock-down dari segi reka bentuk dan garis panduan serta reka bentuk tanggam di dalam rekabentuk kabinet logam. Abstract In the new global economy, furniture design has become a central issue for the home user. Recent development in furniture constructions have height indicated the need for better ways on assembly activities with expectation to minimize the lead time of manufacturing. Metal furniture has some limitations in fabrication and assembly that requires space and cost. Therefore Knock-down furniture method is the most efficient to save space and cost. This paper proposes the new method of Knock-down furniture with comparativ studies to the existing method of the build up furniture. The main task of this research is to innovate the common design on Knock-down system and interlocking design in local metal furniture manufacturer. The research conducted focuses on one of the metal furniture manufacturers in West coast of Malaysia. The finding shows that a few aspects of the furniture design can be fulfilled by utilizing the Knock-down method. Study also shows that current design on metal cabinet used by local furniture manufacturer can be improvised to reduce time and cost in assembling the metal cabinet. This paper proposes a new method of Knock-down design improvements and guidelines for Knock–down system and interlock design in designing metal cabinet.