(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2014)
Abstrak Penilaian hartanah warisan budaya adalah berbeza bila dibandingkan dengan aset atau hartanah lain kerana warisan budaya tidak dapat dijualbeli secara aktif dalam pasaran. Kebanyakan orang termasuk profesional dan orang awam beranggapan harta warisan budaya sangat bernilai dan tidak dapat dinilai. Keunikan harta warisan budaya ini menjadikannya sukar untuk dinilai dengan kaedah konvensional yang sedia ada. Kaedah-kaedah innovasi yang terkini yang digunakan dalam harta warisan budaya adalah Stated Preference method dan Revealed Preference method. Kaedah ini adalah di bawah kategori kaedah penilain ekonomi bagi non-market goods. Pada asasnya, adalah sangat penting untuk menilai harta warisan budaya kerana (1) untuk mengakui dan menghormati keseluruhan harta warisan budaya (2) untuk menghargai keperluan penyelenggaraan dan pemeliharaan harta warisan budaya dan (3) bagi membantu menjawab akauntabiliti bagi mengekalkan kegunaan harta warisan budaya yang berterusan. Disebabkan pemikiran lalu di mana kebanyakan orang beranggapan bahawa harta warisan budaya adalah non-reproducible, non-economic commodity dan non-substitutable maka wujud cabaran dalam menilai harta warisan budaya. Kajian ini menyenaraikan keperluan dan cabaran dalam menilai harta warisan budaya. Abstract A valuation of cultural heritage asset is different from other kinds of asset or property because cultural heritage is not normally traded actively in the market. Most people including professional and the general public think cultural heritage is priceless and cannot be valued. The uniqueness of cultural heritage assets makes it difficult to be valued using the existing conventional methods. The most recent innovative methods used in valuing cultural heritage asset are Stated Preference method and Revealed Preference method. Both methods are under economic valuation method for non-market goods. Essentially, it is very important to assess the cultural heritage asset value in order to 1) acknowledge and respect the full worth of heritage asset, 2) appreciate the need for maintenance and preservation of cultural heritage asset and, 3) assist in responding to calls for more accountability for the sustained use of these assets. Because of past thinking where people believe that cultural heritage asset is non-reproducible, non-economic commodity and non-substitutable there are challenges exist in valuing cultural heritage asset. This paper highlights the need and challenges in valuing cultural heritage asset.