(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2014)
Abstrak Senibina rumah tradisional Melayu adalah salah satu warisan pertukangan yang mencerminkan identiti masyarakat Melayu. Ia bukan sahaja merupakan tempat tinggal malahan ia adalah cara hidup dan kebudayaan masyarakat Melayu itu. Keindahan dan keunikan yang terdapat pada rekabentuk warisan senibina tradisioanal Melayu adalah hasil pemikiran orang Melayu. Penerapan senibina masakini terhadap rekabentuk bumbung rumah tradisional Melayu terutamanya di negeri Terengganu dapat dilihat di dalam pembangunan negeri Terengganu. Kajian ini antara lain membuat pengkhususan ke atas senibina bumbung rumah tradisional Melayu Terengganu bagi melihat dengan jelas akan keunikan yang terdapat di sebalik rekabentuk yang nyata berbeza berbanding dengan kebanyakan senibina bumbung rumah Melayu lain di Pantai barat Semenanjung dengan mengambil kira ciri-ciri rekabentuk bumbung senibina rumah tradisional Melayu Terengganu. Abstract Architectural traditional Malay house is one of the crafts that reflect the heritage of Malay identity. It is not only a place to live but it is a way of life and culture of the Malays. The beauty and uniqueness in design of traditional Malay architectural heritage is the result of thinking of the Malays. Application of the present architecture on of the traditional Malay house roof design especially in the state of Terengganu can be seen in the development of the state. This study among others specialises on traditional Malay architectural roof Terengganu to see if there uniqueness prevails despite substantially different design compared to most other Malay architectural roofs in the west Coast, taking into account the characteristics of a traditional malay roof design architecture in Terengganu.