(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2014)
Abstrak Tradisi merupakan salah satu sumber penting dalam pembentukan identiti kelompok masyarakat tersebut dan pembentukan peradaban bangsa. Perkaitan di antara ketamadunan jelas menunjukkan kehubungan sesuatu tamadun ini terdiri dari penggabungan beberapa tamadun dan bangsa. Perkembangan tradisi secara lisan ini boleh dilihat daripada beberapa adat Melayu yang mencirikan orang-orang Melayu dan seterusnya memperlihatkan diri dan nadi sesuatu bangsa. Perlambangan dan contoh kepada prinsip asas tradisi lisan ini telah diperlihatkan melalui sayu kajian khusus ke atas masyarakat Indonesia. Artikel kerja ini membentangkan tahap tradisi lisan yang telah membentuk suatu tamadun kemanusiaan di Indonesia dan dunia umumnya. Abstract Tradition is one of the important sources of identities in the formation of these groups and the formation of civilization. Relationship between civilization clearly shows the relationship of a civilization that consists of a combination of several civilizations and nations. Development of oral tradition can be seen from some Malay customs that characterize the Malays and thus makig them the pulse of a nation. Representation and an example of the basic principles of oral tradition has been demonstrated through specific studies on glassy Indonesian society. This paper presents the oral tradition that has developed a human civilization in Indonesia and the world in general.