(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2015)
Abstrak Pembangunan rekabentuk konsep sofa ergonomik adalah melibatkan daripada pelbagai ciri-ciri dan kaedah-kaedah rekabentuk. Salah satu daripada kaedah yang boleh digunakan dalam menentukan konsep rekabentuk yang paling sesuai adalah proses penambahbaikan kerusi sofa yang sediada dan menerapkan beberapa kaedah yang berkaitan ke dalam struktur pembangunan rekabentuk sofa ergonomik melalui persepsi pengguna. Untuk mencapai tujuan itu, suatu kaji selidik responden melibatkan 30 orang pengguna dilakukan untuk mendapat maklumbalas awal terhadap rekabentuk sofa yang terdapat dipasaran dan biasa digunakan dikalangan pegawai-pegawai kerajaan dan swasta. Soalan kaji selidik menitik beratkan kepada konsep sofa, ciri-ciri am sofa, asas pemilihan struktur, asas pemilihan warna, dan asas anggaran harga. Seterusnya, keperluan ini akan dikenalpasti mengikut keutamaan dan diterjemahkan kedalam pembangunan rekabentuk sofa ergonomik dengan menerapkan data antropometrik dalam pembangunan tersebut. Berdasarkan keputusan data analisis menunjukkan rekabentuk konsep sofa ergonomik telah mempengaruhi kesan fizikal kepada manusia. Kaji selidik ini amat penting dalam melihat persepsi pengguna selain dapat mengkaji penerapan unsur-unsur sains fizikal kedalam proses rekabentuk konsep sofa ergonomik. Kajian ini memberi satu implikasi yang besar dalam pembangunan rekabentuk konsep sofa ergonomik bagi meningkatkan mutu produktiviti dalam industri perabut di Malaysia. Abstract The development of Conceptual Ergonomics Sofa Design involved variety of features and methods. One of methods that can be used in determining the most appropriate design is the process of upgrading the existing sofa chair and applying some methods in related to the structural development of the design concept through user perceptions. To achieve this goal, a survey study was conducted involving 30 respondents to obtain user feedback on the sofa design whereas the commonly used sofa available in the market and at the government office as well as at the private sector. Survey questioniore was emphasized on the concept sofa, sofa general characteristics, the basic structure of the selection, basic color selection, and price estimation basis. Further, these requirements will be identified and prioritized to be translated into the development of ergonomic design sofa by applying anthropometric data in this development. Based on the results of data analysis showed conceptual design sofa has affected the physical effect on man. The survey is very important in the perception of consumers in addition to reviewing the application of the elements of physical science concepts into the design process ergonomic sofa. This study provides a major implications in the development of conceptual design for ergonomic sofa improve productivity in the furniture industry in Malaysia.