(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2015)
Abstrak Ergonomik dan faktor persekitaran telah menjadi isu utama bagi industri perlombongan selama bertahuntahun, dan semakin meningkat. Dalam memastikan persekitaran kerja ergonomik, ianya memerlukan perhatian khusus terutama dalam sektor industri ini. Disebabkan kekurangan pengetahuan ergonomik dan kesedaran yang rendah di kalangan jurutera dalam industri perlombongan, maka ini menjadi isu utama di Malaysia. Tujuan kajian ini adalah untuk menyiasat faktor risiko fizikal yang berkaitan dengan kerja-kerja gangguan muskuloskeletal (WMSDs) dengan menggunakan Penilaian Ergonomik Tempat Kerja (WERA) di kalangan pekerja industri perlombongan. Daripada penyiasatan itu, tahap tindakan daripada WERA adalah medium yang menyatakan bahawa tugas-tugas perlu disiasat dengan lebih mendalam lagi dan memerlukan perubahan. Semua faktor-faktor risiko fizikal melibatkan lima kawasan badan atasan seperti bahu, pergelangan tangan, belakang, leher dan kaki yang telah dikenal pasti berkaitan dengan WMSDs oleh penyelidik terdahulu. Terdapat lapan belas pekerja yang telah dipilih untuk terlibat dalam kajian penyiasatan ini. Pekerja dipilih mengikut tugas pekerjaan mereka. Keputusan analisis yang diperolehi akan digunakan untuk meningkatkan proses kerja, rekabentuk stesen kerja dan juga memperbaiki postur kerja untuk meningkatkan tahap keselesaan pengendali. Kajian ini adalah penting bagi industri perlombongan yang kekurangan maklumat dan penyelidikan mengenai isu-isu ergonomik dalam industri. Dapatan secara keseluruhan menunjukkan bahawa keseluruhan proses tugas pekerjaan terpilih akan menyumbang kepada gangguan muskuloskeletal sama ada pendedahan jangka masa yang singkat atau panjang. Abstract The ergonomics and environment factors have been the main issue for the mining industry for many years, and their profiles are increasing. To ensure an ergonomics work environment, it is possible to require a particular attention especially in this industry sector. Due to lack of ergonomics knowledge and low awareness among engineers in the mining industry, this may lead to become the central issue in Malaysia. The aim of this study is to investigate the physical risk factor associated with work-related musculoskeletal disorder (WMSDs) by using workplace ergonomics assessment (WERA) among workers in the mining industry. Based on the investigation, the action level of the WERA is medium that stated that the tasks need to be investigated further and it requires changes. All physical risk factors involved the five top body regions such as shoulder, wrist, back, neck and leg. These have been identified to have an association WMSDs by previous researchers. There were eighteen subjects selected in this investigation study. Those subjects were chosen according to their job tasks. The results of the analysis were used to improve the process of work, design of the workstation and also improving the work posture to enhance the comfort level of operators. This study is crucial for the mining industry because there is a lack of information and research about the ergonomics issues in the industry. The overall finding indicated that the whole process of selected job tasks will contribute to musculoskeletal disorder either for a short or long time exposure.