(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2015)
Abstrak Penulisan ini akan membicarakan fungsi kartun sebagai satu medium dalam usaha penyebaran propaganda sewaktu pendudukan Jepun selama 3 tahun 8 bulan di Malaya. Penyelidikan terhadap kartun-kartun bercorak propaganda yang pro kepada pemerintahan Jepun (Dai Nippon) masih belum dianalisis secara kritis dalam konteks sumbangannya sebagai salah satu kaedah indoktrinasi yang berkesan selain daripada kaedah propaganda melalui tetuang udara (siaran radio), risalah bertulis dan filem-filem propaganda. Kartun-kartun yang tersiar di akhbar-akhbar seperti Malai Sinpo, The Malay Mail, Syonan Times dan Penang Daily News memberi gambaran kepada penduduk Malaya pada waktu itu mengenai doktrin romantik pembebasan ’Asia untuk Asia’ dan ’Lingkungan Kemakmuran Bersama Asia Timur Raya’ (kempen Dai Toa Senso) yang dicanang megah oleh Kerajaan Dai Nippon. Kartun-kartun propaganda turut tersiar di majalah-majalah utama seperti Semangat Asia, Fajar Asia dan Suara Timor. Sumbangan kartun sebagai salah satu sumber perekodan sejarah pendudukan Jepun di Malaya dilihat signifikan seperti mana rekod-rekod dan laporan-laporan bertulis. Tambahan pula, hal-hal yang kurang diperkatakan dalam dokumentasi persejarahan negara, iaitu propaganda yang pro kepada pemerintahan Jepun menjadi inti kepada penyelidikan ini. Lebih istimewa, dokumentasi tersebut menggunakan kuasa visual (kartun) sebagai daya tarik naratif pensejarahannya. Abstract This paper will discuss the function of cartoons as a medium for the efforts to spread propaganda during the occupation of Japan for 3 years and 8 months in Malaya. The study on the cartoons designed specifically for the propaganda to support the reign of Japanese (Dai Nippon), besides the propaganda methods used, have not been critically analyzed in the context of its contribution as one of the effective methods of indoctrination through the air-cast (radio broadcast), writing leaflets and propaganda films. The cartoons were published in newspapers such as Malai Sinpo, The Malay Mail, Syonan Times and Daily News gave the pictures to the people of Malaya at the time of the release of the romantic doctrine ‘Asia for Asia’ and ‘Prosperity Ring with Great East Asia’ (Dai Toa Senso campaign) that are bandied stately by the Government Dai Nippon. Propaganda cartoons also appeared in major magazines such as The Spirit of Asia, Fajar Asia and Suara Timor. Contributions of the cartoons as a source of recorded history of the Japanese occupation in Malaya are seen as significant as other records and writing reports. Furthermore, things are less talked about in the historical documentation of the country, namely proJapanese government propaganda became the core of this research. Exceptionally, the documentation uses the visual power (cartoons) as an attraction of historical narratives.