(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2015)
Abstrak Kajian ini bertujuan untuk menyiasat pengedaran tenaga haba terhadap prestasi seorang pekerja di sebuah bangunan pejabat. Hawa dingin adalah penting untuk mengekalkan keselesaan terma persekitaran dalam ruang tertutup, terutama untuk iklim di Malaysia. Untuk menyiasat sensasi berkesan haba daripada mereka yang bekerja dalam persekitaran yang tidak seragam, adalah amat penting untuk menentukan butir-butir pemindahan haba tempatan. Dalam konteks ini, tujuan kajian ini adalah untuk membandingkan antara haba keselesaan dan suhu tetapan penyaman udara. Suhu dikekalkan pada lima tahap yang berbeza iaitu 19, 21, 23, 26 dan 29o C. Kajian ini telah dijalankan di dalam ruang alam sekitar di Universiti Malaysia Pahang. Hasil kajian menunjukkan bahawa suhu antara 21-29o C dan kelembapan relatif antara 50-60% boleh memberi perubahan kepada tahap suhu kulit yang menunjukkan tahap keselesaan yang dialami oleh subjek. Abstract This study aims to investigate thermal energy distribution on a worker’s performance in an office building. Air conditioning is essential for maintaining environment thermal comfort in indoor space, especially for the climate in Malaysia. In order to investigate an effectual thermal sensation of those working in a non-uniform environment, it is very important to define the local heat transfer details. In this context, the purpose of this study is to compare between thermal comfort and temperature settings of air conditioning. The temperature was maintained at five different levels which are 19, 21, 23, 26 and 29o C. The study was carried out in the environmental chamber at University Malaysia Pahang. The result shows that the temperature settings between 21-29o C and relative humidity between 50- 60% can give a difference to skin temperature level that indicates the level of comfort experienced by the subjects.