(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2015)
Untuk menghayati sesebuah karya seni pokok persoalan yang hendak dikaji bukanlah keindahan sematamata tetapi unsur yang menyebabkan sesuatu simbol itu terjelma. Subjek, bentuk dan makna adalah tiga aspek dalam simbol yang menjadi asas kepada penghayatan sesebuah seni. Ketiga-tiganya saling berhubungan dan tidak boleh di pisahkan kerana daripadanya kesatuan karya terbentuk seterusnya menjelaskan gagasan seniman. Demikian dalam memaknai karya, unsur seni adalah penting untuk dikaji sebagai data fizikal yang bertindak dalam menghubungkan konteks sesuatu karya itu. Kertas kerja ini menerangkan penggunaan unsur-unsur formalistik untuk menganalisa data bagi memaknai simbol budaya Melayu dalam karya seni catan moden Malaysia. Dengan menjadikan Balai Seni Visual Negara sebagai lokasi kajian, kertas kerja ini merujuk buku himpunan warisan tampak negara 1958-2003 terbitan Balai Seni Visual Negara. Sebanyak empat karya di tahun 1970an sehingga 2000 dipilih bagi menyiasat bentuk dan maknanya. Sebagai kesimpulan, kertas kerja ini diharapkan dapat mendedahkan kepada masyarakat umum dan peminat seni khususnya mengenai analisis formalistik sebagai satu cara menganalisa karya seni. In appreciate of a work of art the fundamental question to be examined is not the sheer beauty but an element that causes a transformed symbol. Subject, form and meaning in symbols are three aspects that are fundamental to the appreciation of art. All three are interconnected and cannot be separated to form the whole aert work and subsequently to define the notion of artistism. Thus in defining an art work, art is an important element to be studied as the physical data in relating the context of the piece of artwork. This paper describes the use of formalistic elements to analyze data to interpret the symbol of Malay culture in Malaysian modern art paintings. By making the National Visual Arts Gallery as the location for research, this paper refers to the compilation books of national heritage published in 1958-2003 by National Visual Arts Gallery. A total of four works from 1970s up to 2000 are selected to investigate the forms and meanings. In conclusion, this paper is expected to disclose to the general public and art enthusiasts in particular on formalistic analysis as a means of analyzing works of art.