(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2015)
Abstrak Perkembangan teknologi komputer terutamanya dalam bidang seni media baru menunjukkan kemajuan pesat sejak kebelakangan ini. Dari kaedah tradisional ke teknik-teknik moden dalam menghasilkan karyaseni media baru telah mengakibatkan proses penghasilan karya menjadi lebih mudah dan cepat. Dalam bidang pendidikan, banyak universiti dan kolej menjadikan kursus media baru sebagai satu kursus yang menjadi pilihan ramai. Tetapi persoalannya apakah sumbangan yang dibuat melalui bidang ini benarbenar dapat menyumbang kepada pembangunan manusia secara amnya terutama dari segi pemikiran dan jati diri? Adakah dengan penggunaan teknologi komputer dalam menghasilkan karya dapat memberiimpak sebenar kepada masyarakat sekeliling? Kertas ini membincangkan secara terperinci definisi seni media baru, isu-isu semasa, faedah, sumbangan serta cadangan yang boleh menyumbang kepada perkembangan dalam bidang ini terutama dalam konteks pendidikan di Malaysia. Abstract Development of computer technology, especially in the field of new media art has shown a significant progress in recent years. The progress from traditional methods to modern techniques in the productionhas resulted in the production process becoming easier and faster. In education, many universities and colleges make a new media course as a course of choice. But the question is whether the contributionmade by this sector can really contribute to human development in general, especially in terms of critical thinking and self-identity? Does the use of computer technology can have an impact to the surrounding communities? This paper discusses in detail the definition of new media arts, contemporary issues, benefits, contributions and suggestions that can contribute to progress in this field, especially in the context of education in Malaysia.