(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2016)
Kelantan merupakan negeri yang unik dengan pelbagai kebudayaan termasuklah persembahan menora. Masyarakat Siam telah mengembang dan memperkenalkan persembahan menora serta budaya dan adat resam mereka di sini. Seni persembahan menora ini dipertontonkan secara umum dan juga secara ritual. Terdapat perkara-perkara mistik yang akan berlaku apabila unsur-unsur pemujaan dijalankan bagi melindungi persembahan yang akan dipersembahkan. Menora merupakan seni persembahan yang sangat sinonim dengan pemujaan dan mempunyai fungsi ritual. Mengikut kepercayaan masyarakat Siam sekiranya pemujaan roh tidak dibuat individu yang terlibat akan mudah mendapat penyakit. Kepercayaan yang diamalkan adalah gabungan antara kepercayaan animisme dan agama Hindu. Persembahan menora yang penuh dengan unsur-unsur pemujaan biasanya dijalankan oleh masyarakat Siam yang berpegang teguh kepada tradisi dan adat dalam kehidupan mereka. Sesebuah persembahan teater tradisional seperti menora ini tidak lari dengan upacara dan menyelitkan unsur-unsur pemujaan. Di dalam persembahan menora upacara pemujaan merangkumi upacara buka panggung, upacara sembah guru, bacaan mantera dan tutup panggung.