(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2016)
Sains Makanan adalah sebuah bidang yang berkaitan dengan pelbagai aspek makanan. Skop bidang ini termasuk penilaian sensori, keselamatan makanan dan pemprosesan. Bidang Sains Makanan telah berkembang kesan daripada kemajuan teknologi untuk memproses makanan daripada pelbagai jenis bahan. Hal ini memberi manfaat kepada komuniti yang kekurangan sumber makanan tetapi memberi mudarat kepada komuniti yang terikat dengan hukum agama dan adat resam. Maka, semua orang perlu mempunyai sedikit ilmu pengetahuan mengenai sains makanan pada masa kini. Salah satu cara untuk pembaca memahami dan mengulas lanjut mengenai mesej yang ingin disampaikan. Di dalam konteks ini, mesej termasuk ilmu teknikal seperti sains makanan juga boleh disampaikan kepada pembaca umum. oleh Tetsu Kariya dan Manga ini adalah mengenai dugaan dan cabaran seorang wartawan gourmet di dalam industri makanan Jepun. ini telah dianalisis menggunakan teknik analisis kandungan (content analysis) untuk mengenal pasti kandungan ilmu sains makanan yang ada di dalam nya. Hasil daripada kajian ini, ahli panel analisis kandungan bersetuju yang bahawa maklumat sains makanan akan menjadi lebih jelas dengan menggunakan panel manga yang mempunyai susunan penceritaan yang aktif atau teknik penceritaan aspek-ke-aspek.