(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2017)
Penyebaran fahaman komunis di Tanah Melayu dilakukan oleh Parti Komunis Malaya (PKM), fahaman komunis pada peringkat awalnya disebarkan di kalangan masyarakat Cina sahaja, kemudiannya mereka menyebarkan fahaman mereka kepada masyarakat Melayu. Fahaman komunis disebarkan kepada masyarakat Melayu melalui dua kaedah. Pertama, penyebaran secara langsung kepada orang Melayu (propaganda atau penyebaran ideologi komunis dilakukan secara terus melalui Parti Komunis Malaya); dan kedua, melalui penguasaan parti politik Melayu (menguasai parti politik Melayu dan menyebarkan ideologi komunis dalam parti politik Melayu tersebut). Kajian mengenai kaedah pertama sudah banyak dihasilkan oleh penyelidik sebelum ini. Oleh itu, artikel ini bermatlamat meneliti kaedah kedua komunis iaitu melalui penguasaan parti politik Melayu iaitu Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM). Perkara yang menjadi persoalan kajian ialah sejauh manakah fahaman komunis berjaya menguasai PKMM? Bagi menjawab persoalan kajian, kaedah kualitatif digunakan berdasarkan kepada analisis teks bertemakan sejarah politik. Hasil analisis ini pengkaji telah mendapati fahaman komunis tidak dapat menguasai kepimpinan dan dasar parti kerana dalam PKMM mempunya tiga aliran iaitu aliran nasionalis, aliran agama dan aliran komunis. Aliran yang menguasai kepimpinan adalah aliran nasionalis dan agama. Kegagalan fahaman komunis menguasai PKMM juga disebabkan oleh kerjasama yang terjalin antara mereka adalah atas sebab kepentingan masing-masing. The spread of communism in Malaya was undertaken by the Communist Party of Malaya (CPM). The movements of communism were initially diffused only among the Chinese community, then later on to the other communities. Communism was disseminated to the communities through two methods. Firstly, the ideology was spread directly to the Malays (the propaganda of communist ideology was made directly through the Malayan Communist Party); and secondly, it was carried out through the control of Malay political parties (by dominating the Malay political parties and spread the communist ideology in the Malay political parties). The study of the first method has been widely produced by the researchers before. Therefore, this article aims to examine the second method utilized by the communists to control the Malay political party, Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM). A question arises as to what extent the communists successfully gained control of PKMM? To answer the research question, a qualitative method is used based on the analysis of political history themed texts. The result of the analysis, researcher found that communists did not dominate the leadership and policy of the party for PKMM consists of three streams which are the nationalist, religious and communist streams. The streams that took control of the leadership are the streams of nationalism and religion. The failure of communists to dominate PKMM was due to the cooperation linked between them and also because each of the streams cared for their own interests.