(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2017)
Penulisan ini akan membincangkan bagaimana ciri-ciri keislaman harus dianalisis dalam konteks budaya Pahang. Penjelasan mengenai isu ini dilihat pada tiga sub-tema utama iaitu manifestasi ciri-ciri keislaman itu sendiri, latar belakang budaya Pahang dan unsur-unsur yang membentuk jati diri orang Melayu amnya dan Melayu Pahang khususnya. Tiga sub-tema ini penting untuk dibincangkan kerana ia dapat memberi gambaran tentang latar belakang kesenian warisan Pahang yang bercirikan keislaman dan bagaimana ia harus dianalisis dengan sewajarnya. This study describes about how to analyze the Islamic characteristics in the context of Pahang culture. The explanation of this issue is viewed on three sub-themes, namely the manifestation of the characteristics of Islam itself, Pahang cultural backgrounds and elements that clarify the identity of the Malays in general and in particular Pahang Malay. These three sub-themes are important to be discussed because it can give an idea of the background of the arts and heritage of Pahang that are characterized Islamic and how it should be analyzed.