(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2017)
Pada umumnya, apabila kita mengamati lukisan kanak-kanak, kesan yang ditimbulkan oleh coretancoretan mereka adalah tidak menentu dan kadang kala menimbulkan kelucuan dan naif dimana coretancoretan tersebut tidak pernah dirancang sebelumnya, tetapi merupakan akibat yang spontan dari ekspresi yang bebas dan gurisan yang polos dengan bentuk-bentuk dan warna-warna yang selaras dengan kata hatinya. Kebebasan dan kemurnian yang dimiliki kanak-kanak adalah sangat dominan baik dalam coretan, bentuk objek, warna dan komposisinya sehingga sering dikatakan bahawa seni lukis kanak-kanak merupakan lukisan yang paling murni kerana masih belum terpengaruh seperti orang dewasa. Di sebalik lukisannya itu, apabila kita memperhatikan secara teliti, kita dapati nilai-nilai artistik dan estetik bahkan mempunyai sifat-sifat dan ciri-ciri yang abstrak. In general, when we observe children’s drawings, the impact caused by the graffiti they are unpredictable and sometimes create humor and naive where graffiti was never designed before, but the result of a spontaneous free expression and record the plain forms and colors in accordance with their conscience. Freedom and purity of children are very dominant both in snippets, object shape, color and composition so that it is often said that children’s painting is a painting of the most pure because they have not been affected as adults. Behind their paintings, when we look closely, we find artistic and aesthetic values even have the characteristics of the abstract.