(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2017)
Kajian ini memfokuskan tentang peralatan perhiasan yang pernah digunakan oleh Mahsuri. Perhiasan Mahsuri mempunyai keistimewaan tersendiri dari segi rekabentuknya. Antara koleksi perhiasan Mahsuri yang dipilih adalah dokoh, mahkota, dan cucuk sanggul. Koleksi Mahsuri mempunyai nilai gubahan yang tersendiri berbanding dengan perhiasan lain. Hal ini demikian kerana, Mahsuri merupakan lagenda masyarakat Langkawi. Koleksi ini merupakan perhiasan yang dipakai oleh Mahsuri dan menjadi salah satu identiti pada dirinya. This study focuses on jewelry equipment once used by Mahsuri. Mahsuri’s jewelry has an edge in terms of design. The jewelry collection is a pendant, crown, and sanggul. Mahsuri collection has the composition of its own compared to other jewelry. This is so because, the legend of Mahsuri, Langkawi. This collection is the jewelry worn by Mahsuri and became one identity on her.