(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2017)
Keselamatan adalah isu yang paling penting dalam sektor perindustrian seperti pembinaan dan pembuatan. Baru-baru ini, peningkatan jumlah kes kemalangan yang dilaporkan melibatkan persekitaran sekolah menunjukkan kepentingan isu keselamatan dalam sektor pendidikan. Kesedaran keselamatan di kalangan kakitangan di sektor ini adalah penting untuk mengetahui kaedah untuk mencegah kemalangan yang berlaku pada masa akan datang. Kajian ini dijalankan untuk menganalisis pengetahuan kakitangan makmal dari segi amalan keselamatan dan kesihatan di makmal. Soal selidik tinjauan mengedarkan antara 255 makmal kakitangan dari sepuluh Pejabat Pendidikan Daerah di Kelantan. Analisis deskriptif menunjukkan bahawa pemahaman tentang amalan keselamatan dan kesihatan adalah rendah semasa melakukan beberapa aktiviti pekerjaan di makmal. Selain itu, sesetengah kakitangan juga tidak melaksanakan amalan keselamatan yang boleh menyumbang kepada kejadian tidak dirancang yang berlaku di makmal. Oleh itu, cadangan kajian ini adalah kakitangan di makmal perlu menjalani latihan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan untuk mengekalkan dan mewujudkan persekitaran yang selamat di tempat kerja. Safety is the most important issue in industrial sector such as construction and manufacturing. Recently, the increasing number of accident cases reported involving school environment shows the important of safety issues in education sector. Safety awareness among staff in this sector is crucial in order to find out the method to prevent the accident occurred in future. This study was conducted to analyze the knowledge of laboratory staff in term of safety and health practice in laboratory. Survey questionnaires were distributing among 255 of staff laboratory from ten District Education Offices in Kelantan. Descriptive analysis shows that the understanding of safety and health practice are low while doing some job activities in laboratory. Furthermore, some of the staff also did not implemented safety practice that may contribute to unplanned event occur in laboratory. Suggestion that the staff at laboratory need to undergo on Occupational Safety and Health training to maintain and create safe environment in workplaces.