(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2018)
Logo diiktiraf sebagai satu bentuk komunikasi visual untuk mewakili individu, organisasi dan perusahaan dalam bentuk tanda grafi k (tanda), simbol atau jata. Dalam bidang reka bentuk grafi k, “Reka bentuk Logo”, adalah bidang penting serta cabaran yang paling sukar untuk disempurnakan. Oleh itu, untuk merekabentuk logo, pereka memerlukan proses reka bentuk yang sistematik untuk menghasilkan logo yang berkualiti. Oleh kerana keperluan ini, proses reka bentuk logo sebagai siri langkah atau perumusan yang bersesuaian yang direka oleh pereka dalam mewujudkan reka bentuk ‘logo berfungsi’ telah dikaji secara meluas oleh ahli akademik dan profesional reka bentuk. Dalam makalah ini, penyelidik sangat tertarik dalam reka bentuk grafi k, penyelidik juga telah mencadangkan proses reka bentuk kreatif untuk reka bentuk logo, dikenali sebagai “Five-I Logo Design Process”. Penyelidikan ini ditulis berdasarkan pendekatan penyelidikan etnografi auto dalam membincangkan proses reka bentuk kreatif yang memberi tumpuan kepada amalan reka bentuk logo. Kertas ini ditadbir dalam tiga bahagian. (1) Semakan dan perbincangan mengenai proses reka bentuk logo (2) Cadangan “Five-I Logo Design Process” untuk reka bentuk dan pembangunan logo. (3) Kajian kes pelaksanaan “Five-I Logo Design Process”. Diharapkan kertas kerja ini akan memberikan gambaran mengenai pemahaman proses reka bentuk kreatif khususnya untuk amalan reka bentuk logo. Logo is recognized as a form of visual communication to represent an individuals, organizations and enterprises in a form of the graphic mark (sign), symbol or emblem. In the fi eld of graphic design, “Logo design”, is an important area as well as most difficult challenge to perfect. Therefore, to design a logo, designers need a systematic design process to guide them to reach an effective and efficient solution. Due to this requirement, logo design process as a methodical series of steps or formulation that designers employ in creating ‘functional logo’ design has been widely studied by design academia and professionals. In this paper, to respond on the research scholarly interest in graphic design, the researcher has made an attempt to propose a creative design process for logo design, known as “Five-I Design Process”. The research is written based on auto ethnographical research approach in discussing creative design process which is focused on logo design practice. The paper is organized in three sections. (1) Review and discussion on logo design processes (2) Propose “Five-I Logo Design Process” for logo design and development. (3) Case study on implementation of “Five-I Logo Design Process”. It is hoped that this paper will provide insights into an understanding of creative design process implementation particularly for logo design practice.