(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2018)
Kesan dan akibat teknologi maklumat (IT) dalam operasi perniagaan telah menjadi topik perbincangan yang penting di seluruh dunia. Nampaknya impak IT sangat penting kepada mana-mana organisasi perniagaan untuk meningkatkan kecekapan dan produktiviti. Koperasi, sebagai kategori penetapan perniagaan, harus juga mengadoptasi IT sebagai alat penting untuk terus berinovasi proses perniagaan mereka sebagai alat untuk kelestarian dalam era globalisasi. Walau bagaimanapun, setakat mana koperasi-koperasi ini telah menerima teknologi masih perlu dipelajari. Beberapa soalan berkaitan dengan penggunaan IT dan faktorfaktor yang mempengaruhi serta kesan impak IT terhadap prestasi perniagaan di kalangan koperasi perlu dijawab. Oleh itu, kertas kerja ini bertujuan untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaan IT dan kesan prestasi IT dalam operasi perniagaan koperasi. Kajian ini juga bertujuan untuk mencabar andaian implikasinya dalam model penerimaan teknologi, iaitu tidak ada kesan yang sederhana dalam hubungan antara niat tingkah laku dan penggunaan sebenar sistem. Khususnya, kajian ini mengkaji kesan faktor-faktor sebelumnya-efi kasi diri, imej, norma subjektif, dan kesedaran tentang persepsi; dan pengaruh sokongan pengurusan moderator atas niat dan pengangkatan. Selanjutnya, kajian ini juga bertujuan untuk mendapatkan lebih banyak lagi kesan impak yang diterima oleh IT dalam aktiviti perniagaan koperasi yang dipercayai mempengaruhi secara langsung atau tidak langsung proses penerimaan. The emergence and consequences of information technology (IT) in business operation has become pertinent discussion topics worldwide. It seems that the impact of IT is very crucial to any business organization towards improving its efficiency and productivity. Cooperatives, as a category of business settings, have to also adopt the new IT as an important tool to further innovate their business process as a means for sustainability in the globalized era. But nevertheless, to which extent these cooperatives have adopted the technology remains to be studied. Some questions with regard to the adoption of IT and the influencing factors as well as perceived impacts of IT on business performance among cooperatives need to be answered. Hence, this paper intended to study factors that influence IT adoption and perceived performance effects of IT in cooperatives business operation. This study also aims to challenge the implicit assumption in technology acceptance model, i.e. non-existing of moderating effects on the relationship between behavioral intention and actual use of system. Specifically, the study examines the effects of prior factors-self-efficacy, image, subjective norm, and awareness on perception; and the influence of moderator-top management support on intention and adoption. Subsequently, the study also intended to seek further light on the perceived impacts of IT adoption in cooperative business activities which is believed to affect directly or indirectly the adoption process.