(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2018)
Novel merupakan salah satu khazanah sastera Melayu yang paling popular sehingga kini. Oleh itu, novel juga penuh dengan fenomena sosial yang dapat memberi pendidikan kepada masyarakat. Kajian ini dilakukan untuk mengenal pasti dan menganalisis fenomena sosial dalam novel Saudagar Besar dari Kuala Lumpur oleh Keris Mas menerusi aspek ekonomi, politik, sosial, budaya serta aspek agama. Kajian ini menggunakan kaedah kepustakaan dan teks. Selain itu juga, Teori Sosiologi digunakan untuk diaplikasikan dalam memantapkan lagi kajian ini. Hasil kajian mendapati novel Saudagar Besar dari Kuala Lumpur oleh Keris Mas sememangnya kaya dengan perutusan fenomena sosial dalam novel tersebut. Novel is one of the most popular Malay literary until now. Therefore, the novel is also full of social phenomena that can educate the community. The study was conducted to identify and analyze social phenomena in the novel of Saudagar Besar dari Kuala Lumpur from Keris Mas through economic, political, social, cultural and religious aspects. This study uses literature and textual methods. In addition, Sociology Theory is used to improve the study. The study found that the Saudagar Besar dari Kuala Lumpur form Keris Mas was indeed rich in the message of social phenomena in the novel.