(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2018)
Cerita rakyat Melayu merupakan sebahagian daripada sastera rakyat milik masyarakat Melayu dan hasil pengucapannya adalah orang Melayu yang beragama Islam. Kini, cerita rakyat Melayu tidak relevan lagi dianggap sebagai bahan yang pincang dan tidak berfaedah. Hal ini kerana cerita rakyat Melayu merupakan suatu bahan yang disampaikan untuk mendidik jiwa setiap insan dengan sempurna. Oleh itu, jiwa yang kudus dalam diri setiap insan sudah pastinya mengamalkan sesuatu perbuatan dan tingkah laku yang baik dengan mengamalkan nilai-nilai murni. Sehubungan itu, cerita rakyat Melayu juga dipengaruhi dengan penjanaan intelek dalam membentuk moral positif dalam kalangan masyarakatnya. Rentetan itu, Intelek merupakan suatu akal budi setiap insan yang berkemampuan untuk berfi kir secara logik dan tepat dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Lantaran itu, cerita rakyat Melayu juga dipengaruhi oleh akal budi masyarakat dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi dalam kehidupan mereka. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk menganalisis dan merumuskan nilai murni seperti nilai kerajinan dan rasional dengan menggunakan pendekatan Falsafah Pendidikan Kebangsaan melalui konsep intelek. Beberapa cerita rakyat Melayu seperti Pengorbanan Wasiat Yang Bijaksana, Periuk Kera Ajaib, Puteri Birah Keladi, Pak Tani Menipu Harimau, Hakim Yang Bijaksana dan Takar Emas dijadikan medium untuk menjalinan kesepaduan antara nilai-nilai murni dan perapan konsep intelek. Di samping itu, masyarakat Melayu ternyata memiliki kekuatan akal budi yang luar biasa dalam membuat pertimbangan sesuatu masalah. Justeru, menerusi cerita rakyat Melayu, nilai kerajinan dan rasional terbukti menggambarkan wujudnya intelek yang mana masyarakat Melayu memiliki kekuatan akal budi serta berkemampuan melihat, menilai dan membuat suatu keputusan dan tindakan dengan tepat. The Malay folklore is part of the Malay literature belonging to the Malay community and the result of the speech is Malay Muslims. Now, Malay folklore is irrelevant again considered as unprofitable material. This is because Malay folklore is a material that is conveyed to educate the soul of every person perfectly. Therefore, the holy soul within each person is sure to practice good deeds and behaviours by practising values. In this regard, the Malay folklore is also influenced by the intellectual generation in promoting positive morals in the community. That sequence, intellectuals is an intellect of every person capable of thinking logically and precisely in solving a problem. Hence, Malay folklore is also influenced by the public’s mind in solving the problems faced in their lives. Therefore, this study aims to analyze and formulate values such as the value of craft and rational by using the National Education Philosophy approach through intellectual concept. Some Malay folklore such as the Pengorbanan Wasiat Yang Bijaksana, Periuk Kera Ajaib, Puteri Birah Keladi, Pak Tani Menipu Harimau, Hakim Yang Bijaksana and Takar Emas were used as a medium for cultivating the unity between values and the intellectual conceptions. In addition, the Malay community has the supreme power of reason for making a matter of concern. Hence, through Malay folklore, the values of craft and rational proves to represent the existence of intellectuals in which the Malay community has the power of reason and is capable of viewing, evaluating and making decisions and actions appropriately