(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2023)
The use of mobile technologies appears to be in line with the strategic goals in education besides facilitating and promoting learning anywhere and anytime. However, despite the realization of ubiquitous mobile infrastructures and practices in much of the developed world, a digital divide still exists in developing countries. This paper discusses the knowledge and acceptance of technology among primary school students in rural Malaysia. This study involved two rural primary schools with different sociocultural values; an aboriginal school and a rural Malay school. Questionnaires were distributed among the students to have their insight into technological knowledge and usage. Through the questionnaire, this paper describes the students’ behaviour and responses toward digital devices and mobile learning. The different perceptions and acceptance towards technology between the aboriginal and non-aboriginal students are also reviewed in this paper. Penggunaan teknologi mudah alih adalah sejajar dengan sasaran sektor pendidikan di mana ianya menyokong dan menggalakkan pembelajaran berlaku di mana sahaja dan pada bila- bila masa. Namun begitu, ketika kemudahan teknologi mudah alih dan kepesatan infrastruktur telekomunikasi dinikmati oleh negara- negara maju, jurang teknologi masih wujud di negara- negara membangun. Justeru, artikel ini membincangkan tentang pengetahuan dan penerimaan teknologi di kalangan para pelajar sekolah rendah di kawasan luar bandar di Malaysia. Kajian ini melibatkan dua buah sekolah rendah yang mempunyai perbezaan nilai sosiobudaya; sebuah sekolah di perkampungan orang asli dan sebuah sekolah di perkampungan Melayu di luar bandar. Borang soal selidik diedarkan di kalangan para pelajar bagi mendapatkan maklumat berkenaan penggunaan dan pengetahuan teknologi di kalangan mereka. Melalui hasil dapatan daripada soal- selidik tersebut, artikel ini akan menerangkan berkenaan tingkah laku pelajar dan respon mereka terhadap peralatan digital dan pembelajaran mudah alih. Perbezaan persepsi dan penerimaan terhadap teknologi di antara pelajar di kalangan orang asli da sebaliknya juga akan diulas di dalam kajian ini.