(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2024)
Visual ilustrasi dan fotografi menjadi fokus utama dalam dunia penerbitan sesebuah naskhah. Kedua-dua elemen merupakan elemen terpenting yang digunakan oleh pereka grafik terhadap rekaan kulit buku. Secara umumnya, persepsi awal pertama pembaca bermula dari rekaan kulit buku yang menarik. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk menghuraikan elemen visual ilustrasi dan fotografi pada kulit buku Cina Peranakan berdasarkan analisis Semiotik Stokes (2003) dan menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi minat golongan belia terhadap kulit buku Cina Peranakan. Kajian ini mengaplikasikan kaedah kualitatif yang melibatkan beberapa instrumen kajian seperti kaedah analisis dokumen, soal selidik serta kaedah kepustakaan. Kaedah persampelan bertujuan turut digunakan dalam kajian ini yang lebih tertumpu terhadap ciri-ciri yang sesuai dengan fokus kajian misalnya golongan belia. Soal selidik diedarkan kepada 30 responden yang dipilih dalam kalangan belia lingkungan usia 18 sehingga 30 tahun. Dapatan kajian telah menunjukkan pengkaji memfokuskan terhadap tiga elemen semiotik iaitu bentuk, warna dan gambar. Hasilnya, gabungan visual ilustrasi dan fotografi dapat membuktikan bahawa kedua-dua visual ini mempengaruhi terhadap pemilihan golongan belia pada rekaan kulit buku. The initial perception of readers towards a book begins with the attractive design of its cover. Therefore, this study aims to elucidate the visual elements of illustration and photography on the cover of the Peranakan Chinese book based on the Semiotic analysis of Stokes (2003). This study applies a qualitative method involving research instruments such as document analysis and literature review. The findings of the study have shown that all three selected books, namely "Cina Peranakan Tirok Terengganu," "Cina Peranakan Kelantan: Menerusi Lensa Sosiologi," and "Peranakan Cina Kelantan: Sintesis Cina Tanah Besar dan Melayu Tanah Melayu," apply Semiotic analysis of Stokes (2003) by considering the elements of form, color, and image. Furthermore, this study also aims to enhance readers’ understanding of Peranakan Chinese culture in order to preserve and elevate this culture to a higher level.