(untitled) (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2024)
In this paper, Citespace software tool was selected to comb and visualize 623 documents related to concept occupational competence of vocational students on Scopus during 1979-2023. Through the knowledge mapping analysis, it was found that Pilz, Boahin, Agrawal were the scholars with the most amount of publications; Institute of education, Kazan Federal University, University of Groningen were the research institutes with the most amount of publications; the keyword mapping showed that Occupational Competence. The keyword mapping shows that vocational skills are highly related to dual education, innovation and entrepreneurship, and vocational education technology, of which soft skills is a hot research topic nowadays. In the future, there is a need to strengthen communication and cooperation and to use vocational education technology to realize the practical impact of soft skills on innovation and entrepreneurship. Artikel ini mengaplikasikan perisian Citespace untuk menyusun dan memvisualisasikan 623 dokumen yang berkaitan dengan kompetensi pelajar vokasional dengan Konsep Kompetensi Pekerjaan (COC) dari artikel Scopus yang bermula pada tahun 1979 sehingga 2023. Melalui analisis grafik pengetahuan, didapati bahawa Piermagnetik, Boahin, dan Agrawal adalah ilmuan yang paling banyak menyumbangkan artikel; Institut Pendidikan, Kazan Federal University, University of Groningen adalah institusi penyelidikan yang dominan dengan jumlah penerbitan terbesar; Pemetaan kata kunci menunjukkan keupayaan profesional yang agak tinggi. Pemetaan kata kunci menunjukkan bahawa kemahiran vokasional sangat berkait dengan pendidikan-dual, inovasi dan keusahawanan, dan pendidikan teknologi vokasional. Data juga menunjukkan, kemahiran insaniah adalah topik popular dalam penyelidikan hari ini. Pada masa akan datang, kita perlu mengukuhkan komunikasi dan kerjasama, serta menggunakan pendidikan teknologi vokasional untuk merealisasikan kesan langsung kemahiran insaniah terhadap kedua-dua inovasi dan keusahawanan. Tinjauan dan analisis sebelumnya menunjukkan pilihan visual literatur terpilih dapat memberikan petunjuk yang berharga, tepat pada masanya, berulang dan fleksibel untuk lebih memahami situasi dan arah global yang telah muncul dalam kajian yang lepas.