UNSUR ISLAM DALAM SENI BINA LANDSKAP MELAYU BERDASARKAN PEMILIHAN TUMBUHAN DI BANDAR KOTA BHARU: SATU KAJIAN KES (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2013)
Kajian yang dijalankan bertujuan mengkaji penggunaan unsur-unsur Islam dalam seni bina landskap Melayu khususnya bagi kategori landskap lembut (softscape). Pengaruh Islam yang datang ke Tanah Melayu setelah sekian lama telah mempengaruhi budaya serta persekitaran masyarakat Melayu. Dalam kajian yang dijalankan di bandar Kota Bharu-Bandar Raya Islam yang ingin dibangunkan oleh Majlis Perbandaran Kota Bharu, unsur-unsur Islam telah cuba diterapkan dalam landskap di bandar tersebut. Unsur-unsur Islam yang cuba diterapkan dalam landskap di bandar Kota Bharu ini sedikit sebanyak menghakis identiti Melayu tempatan. Penggunaan spesis tumbuhan yang kebanyakannya dari Timur Tengah telah mengubah landskap Melayu sekitarnya. Oleh itu, kajian ini akan melihat unsur-unsur Islam yang ada dan boleh digambarkan dalam landskap Melayu bagi memberi sudut pandangan yang lebih jelas tentang pemahaman nilai landskap yang berunsurkan Islam ini dan boleh diaplikasikan disamping dapat mengekalkan identiti Melayu. This study aims to investigate the use of the Islamic elements in the Malay architectural landscape especially in softscape category. Islamic influence which came to Malay Peninsular after a long period has influenced the culture and environment of the Malay. In a study conducted in Kota Bharu, the Islamic City which was intended to be developed by Kota Bharu Municipal Council,  it found that the Islamic elements were attempted to be applied for the urban landscape in that city. Islamic elements that to be incorperated in the city of Kota Bharu somehow eroded the local Malay identity. The use of Middle East plant species has changed the Malay landscape identity. Therefore, this study will look at the existing Islamic elements that can be described in the designs of Malay landscape to provide a clearer understanding on values of Islamic landscape that can be applied besides being able to maintain the Malay identity.
Keywords: Landskap Melayu, Landskap lembut, Unsur-unsur Islam, Bandar Raya Kota Bharu