INNOVATIVE DESIGN OF KNOCK-DOWN SYSTEM FOR METAL CABINET (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2014)
AbstrakDi dalam ekonomi global semasa, reka bentuk perabot telah menjadi satu isu utama bagi pengguna.Perkembangan terkini dalam penghasilan perabot telah meningkatkan cara pemasangan yang lebihbaik dengan harapan boleh menjimatkan masa yang diambil dalam proses pembuatan. Perabot logammempunyai beberapa had fabrikasi dan pemasangan dengan memerlukan ruang dan kos yang besar.Oleh itu kaedah perabot Knock-down adalah kecekapan yang paling efisyen di dalam penjimatan ruangdan kos. Kertas kerja ini mencadangkan kaedah baru perabot Knock-down serta perbandingan dengankaedah pembentukan perabot yang sedia ada. Tugas utama kajian ini adalah untuk mencipta rekabentukasas sistem Knock-down dan rekabentuk tanggam dalam pengeluar perabot logam tempatan. Kajianini dijalankan ke atas salah satu pengeluar perabot logam di pantai barat Malaysia. Dapatan kajianmenunjukkan bahawa terdapat beberapa aspek reka bentuk perabot boleh dipenuhi dengan menggunakankaedah Knock-down ini. Kajian juga menunjukkan bahawa reka bentuk semasa pada kabinet logam yangdigunakan oleh pengeluar perabot tempatan boleh diubahsuai untuk mengurangkan masa dan kos padaproses memasang kabinet logam. Kertas ini mencadangkan satu kaedah baru penambahbaikan sistemKnock-down dari segi reka bentuk dan garis panduan serta reka bentuk tanggam di dalam rekabentukkabinet logam.AbstractIn the new global economy, furniture design has become a central issue for the home user. Recentdevelopment in furniture constructions have height indicated the need for better ways on assemblyactivities with expectation to minimize the lead time of manufacturing. Metal furniture has some limitationsin fabrication and assembly that requires space and cost. Therefore Knock-down furniture method is themost efficient to save space and cost. This paper proposes the new method of Knock-down furniturewith comparativ studies to the existing method of the build up furniture. The main task of this research isto innovate the common design on Knock-down system and interlocking design in local metal furnituremanufacturer. The research conducted focuses on one of the metal furniture manufacturers in West coastof Malaysia. The finding shows that a few aspects of the furniture design can be fulfilled by utilizingthe Knock-down method. Study also shows that current design on metal cabinet used by local furnituremanufacturer can be improvised to reduce time and cost in assembling the metal cabinet. This paperproposes a new method of Knock-down design improvements and guidelines for Knock–down system andinterlock design in designing metal cabinet.
Keywords: Knock-Down, Design, Assembly