VALUATION OF CULTURAL HERITAGE ASSET: ISSUES AND CHALLENGES (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2014)
AbstrakPenilaian hartanah warisan budaya adalah berbeza bila dibandingkan dengan aset atau hartanah lainkerana warisan budaya tidak dapat dijualbeli secara aktif dalam pasaran. Kebanyakan orang termasukprofesional dan orang awam beranggapan harta warisan budaya sangat bernilai dan tidak dapat dinilai.Keunikan harta warisan budaya ini menjadikannya sukar untuk dinilai dengan kaedah konvensional yangsedia ada. Kaedah-kaedah innovasi yang terkini yang digunakan dalam harta warisan budaya adalahStated Preference method dan Revealed Preference method. Kaedah ini adalah di bawah kategorikaedah penilain ekonomi bagi non-market goods. Pada asasnya, adalah sangat penting untuk menilaiharta warisan budaya kerana (1) untuk mengakui dan menghormati keseluruhan harta warisan budaya(2) untuk menghargai keperluan penyelenggaraan dan pemeliharaan harta warisan budaya dan (3) bagimembantu menjawab akauntabiliti bagi mengekalkan kegunaan harta warisan budaya yang berterusan.Disebabkan pemikiran lalu di mana kebanyakan orang beranggapan bahawa harta warisan budaya adalahnon-reproducible, non-economic commodity dan non-substitutable maka wujud cabaran dalam menilaiharta warisan budaya. Kajian ini menyenaraikan keperluan dan cabaran dalam menilai harta warisanbudaya.AbstractA valuation of cultural heritage asset is different from other kinds of asset or property because culturalheritage is not normally traded actively in the market. Most people including professional and the generalpublic think cultural heritage is priceless and cannot be valued. The uniqueness of cultural heritage assetsmakes it difficult to be valued using the existing conventional methods. The most recent innovative methodsused in valuing cultural heritage asset are Stated Preference method and Revealed Preference method.Both methods are under economic valuation method for non-market goods. Essentially, it is very importantto assess the cultural heritage asset value in order to 1) acknowledge and respect the full worth ofheritage asset, 2) appreciate the need for maintenance and preservation of cultural heritage asset and, 3)assist in responding to calls for more accountability for the sustained use of these assets. Because of pastthinking where people believe that cultural heritage asset is non-reproducible, non-economic commodityand non-substitutable there are challenges exist in valuing cultural heritage asset. This paper highlightsthe need and challenges in valuing cultural heritage asset.
Keywords: Cultural Heritage Asset, Valuation, and Value