PERANAN DAN SUMBANGAN KESULTANAN MELAYU KELANTAN DALAM PEMBANGUNAN NEGERI (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2014)
AbstrakArtikel ini menghuraikan tentang sejarah perkembangan negeri Kelantan bermula dari zaman pra sejarah.Tumpuan diberi kepada peranan dan sumbangan Kesultanan Melayu Kelantan dalam pembangunannegeri. Tiga era pemerintahan yang menjadi fokus ialah era Sultan Long Yunus Ibni Almarhum SultanLong Sulaiman (1762-1798), Sultan Muhamad 1V Ibni Almarhum Long Kundor, and Sultan Yahya PetraIbni Almarhum Sultan Ibrahim (1975-1975).AbstractThis article describes the historical development of Kelantan state in the prehistoric times. The focus is onthe role and contribution of the Malay Sultanate of Kelantan state in the development of the state. Threeera of focus are the era of Sultan Long Yunus Ibni Almarhum Sultan Long Sulaiman (1762-1798), SultanMuhamad IV Ibni Almarhum Long Kundor, and Sultan Yahya Petra Ibni Almarhum Sultan Ibrahim (1975-1975).
Keywords: Peranan, Sumbangan, Kesultanan, Kelantan