ARCHITECTURAL INTERVENTIONS: A CASE STUDY OF HERITAGE ZONE IN KOTA BHARU, KELANTAN. (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2014)
AbstrakKelantan terletak dalam pengasingan dari koridor perindustrian di pantai barat dan jauh dari pengaruh KualaLumpur, Pulau Pinang dan Singapura. Adalah penting untuk menentukan daya-daya penentu pertumbuhanbandar di negeri ini kerana pusat-pusat bandar di Kelantan mempunyai gabungan unik antara potensidan kekangan. Walau bagaimanapun, sebagaimana proses globalisasi dan urbanisasi perbandaranyang berlaku di seluruh dunia, evolusi senibina di Kelantan tidak terkecuali dan pemeliharaan nilai-nilaisejarah yang unik perlu dilakukan. Warisan senibina Kelantan hari ini kurang dihargai oleh masyarakatkerana karaktornya yang terpencil dan kurang baik. Hal ini kerana proses pengekalan bangunan warisankurang diberi perhatian dan juga kurang mendapat penekanan daripada pihak berkuasa dan masyarakatsendiri. Terdapat banyak bangunan-bangunan bersejarah di Kota Bharu yang telah dirobohkan untuktujuan pembangunan bandar dan ada sebahagian bangunan diberi pengaruh gaya seni bina modendan kontemporari tanpa mengambil kira nilai sejarah yang sedia ada. Pertumbuhan intervensi senibinaadalah tidak dapat dielakkan atas permintaan untuk memenuhi keperluan perbandaran. Akibatnya, corakpersekitaran bandar dan warisan senibina ini mengalami perubahan sepanjang proses pembandaran.Selain itu, perubahan telah memberi kesan kepada suasana persekitaran iaitu bangunan (warisan alambina), serta perancangan jalan dan aktiviti.AbstractKelantan is situated somewhat in isolation from the industrial corridor of the west coast and far from thesphere of influence of Kuala Lumpur, Penang and Singapore. It is important to determine the forces of thestate’s urban growth determinants because urban centers in Kelantan have their unique mix of potentialsand constraints. However, as far as globalization and urbanization that are taking place worldwide, thearchitectural evolution in Kelantan is not exempted and the preservation of any unique historical valueshould be done. The heritage architecture value of Kelantan today, has not been appreciated by localfolks and society because of its isolated and poor characters which has not been maintained and wellemphasized by the authority and society themselves. Hence, the remarkable heritage property has been‘invisible’ and demolished due to negligence and time factors. Moreover, there are many historical buildingsin Kota Bharu that had been demolished for urban development purposes and the influence of modernand contemporary architecture style without considering the existing and distinctive of historical value.The growth of architectural intervention is inevitably due to society and its demands to fulfill their urbanneeds nowadays. As a result, the pattern of urban setting and heritage property had changed throughoutthe years of urbanization. Moreover, the changes have affected the ambiance of surrounding i.e. buildings(built-heritage), and streets planning and activities.
Keywords: Built Heritage; Architectural Intervention.