KEARIFAN LOKAL MELAYU SEBAGAI KEKUATAN KULTURAL MEMBENTUK (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2014)
AbstrakTradisi merupakan salah satu sumber penting dalam pembentukan identiti kelompok masyarakat tersebutdan pembentukan peradaban bangsa. Perkaitan di antara ketamadunan jelas menunjukkan kehubungansesuatu tamadun ini terdiri dari penggabungan beberapa tamadun dan bangsa. Perkembangan tradisisecara lisan ini boleh dilihat daripada beberapa adat Melayu yang mencirikan orang-orang Melayu danseterusnya memperlihatkan diri dan nadi sesuatu bangsa. Perlambangan dan contoh kepada prinsip asastradisi lisan ini telah diperlihatkan melalui sayu kajian khusus ke atas masyarakat Indonesia. Artikel kerjaini membentangkan tahap tradisi lisan yang telah membentuk suatu tamadun kemanusiaan di Indonesiadan dunia umumnya.AbstractTradition is one of the important sources of identities in the formation of these groups and the formation ofcivilization. Relationship between civilization clearly shows the relationship of a civilization that consists ofa combination of several civilizations and nations. Development of oral tradition can be seen from someMalay customs that characterize the Malays and thus makig them the pulse of a nation. Representationand an example of the basic principles of oral tradition has been demonstrated through specific studies onglassy Indonesian society. This paper presents the oral tradition that has developed a human civilizationin Indonesia and the world in general.
Keywords: Adat, Masyarakat, Tradisional