PENCIRIAN REKABENTUK KONSEP SOFA ERGONOMIK MENGIKUT PERSEPSI PENGGUNA: KAJIAN KES DI MALAYSIA (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2015)
AbstrakPembangunan rekabentuk konsep sofa ergonomik adalah melibatkan daripada pelbagai ciri-ciri dankaedah-kaedah rekabentuk. Salah satu daripada kaedah yang boleh digunakan dalam menentukankonsep rekabentuk yang paling sesuai adalah proses penambahbaikan kerusi sofa yang sediadadan menerapkan beberapa kaedah yang berkaitan ke dalam struktur pembangunan rekabentuksofa ergonomik melalui persepsi pengguna. Untuk mencapai tujuan itu, suatu kaji selidik respondenmelibatkan 30 orang pengguna dilakukan untuk mendapat maklumbalas awal terhadap rekabentuksofa yang terdapat dipasaran dan biasa digunakan dikalangan pegawai-pegawai kerajaan dan swasta.Soalan kaji selidik menitik beratkan kepada konsep sofa, ciri-ciri am sofa, asas pemilihan struktur, asaspemilihan warna, dan asas anggaran harga. Seterusnya, keperluan ini akan dikenalpasti mengikutkeutamaan dan diterjemahkan kedalam pembangunan rekabentuk sofa ergonomik dengan menerapkandata antropometrik dalam pembangunan tersebut. Berdasarkan keputusan data analisis menunjukkanrekabentuk konsep sofa ergonomik telah mempengaruhi kesan fizikal kepada manusia. Kaji selidik iniamat penting dalam melihat persepsi pengguna selain dapat mengkaji penerapan unsur-unsur sainsfizikal kedalam proses rekabentuk konsep sofa ergonomik. Kajian ini memberi satu implikasi yangbesar dalam pembangunan rekabentuk konsep sofa ergonomik bagi meningkatkan mutu produktivitidalam industri perabut di Malaysia.AbstractThe development of Conceptual Ergonomics Sofa Design involved variety of features and methods. Oneof methods that can be used in determining the most appropriate design is the process of upgrading theexisting sofa chair and applying some methods in related to the structural development of the designconcept through user perceptions. To achieve this goal, a survey study was conducted involving 30respondents to obtain user feedback on the sofa design whereas the commonly used sofa available in themarket and at the government office as well as at the private sector. Survey questioniore was emphasizedon the concept sofa, sofa general characteristics, the basic structure of the selection, basic color selection,and price estimation basis. Further, these requirements will be identified and prioritized to be translatedinto the development of ergonomic design sofa by applying anthropometric data in this development.Based on the results of data analysis showed conceptual design sofa has affected the physical effect onman. The survey is very important in the perception of consumers in addition to reviewing the applicationof the elements of physical science concepts into the design process ergonomic sofa. This study providesa major implications in the development of conceptual design for ergonomic sofa improve productivity inthe furniture industry in Malaysia.
Keywords: Development of design, ergonomics sofa concept, consumer preferences, productivity implications