WORKPLACE ERGONOMICS RISK ASSESSMENT IN THE MINING INDUSTRY (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2015)
AbstrakErgonomik dan faktor persekitaran telah menjadi isu utama bagi industri perlombongan selama bertahuntahun, dan semakin meningkat. Dalam memastikan persekitaran kerja ergonomik, ianya memerlukanperhatian khusus terutama dalam sektor industri ini. Disebabkan kekurangan pengetahuan ergonomik dankesedaran yang rendah di kalangan jurutera dalam industri perlombongan, maka ini menjadi isu utama diMalaysia. Tujuan kajian ini adalah untuk menyiasat faktor risiko fizikal yang berkaitan dengan kerja-kerjagangguan muskuloskeletal (WMSDs) dengan menggunakan Penilaian Ergonomik Tempat Kerja (WERA)di kalangan pekerja industri perlombongan. Daripada penyiasatan itu, tahap tindakan daripada WERAadalah medium yang menyatakan bahawa tugas-tugas perlu disiasat dengan lebih mendalam lagi danmemerlukan perubahan. Semua faktor-faktor risiko fizikal melibatkan lima kawasan badan atasan sepertibahu, pergelangan tangan, belakang, leher dan kaki yang telah dikenal pasti berkaitan dengan WMSDsoleh penyelidik terdahulu. Terdapat lapan belas pekerja yang telah dipilih untuk terlibat dalam kajianpenyiasatan ini. Pekerja dipilih mengikut tugas pekerjaan mereka. Keputusan analisis yang diperolehiakan digunakan untuk meningkatkan proses kerja, rekabentuk stesen kerja dan juga memperbaikipostur kerja untuk meningkatkan tahap keselesaan pengendali. Kajian ini adalah penting bagi industriperlombongan yang kekurangan maklumat dan penyelidikan mengenai isu-isu ergonomik dalam industri.Dapatan secara keseluruhan menunjukkan bahawa keseluruhan proses tugas pekerjaan terpilih akanmenyumbang kepada gangguan muskuloskeletal sama ada pendedahan jangka masa yang singkat ataupanjang.AbstractThe ergonomics and environment factors have been the main issue for the mining industry for many years,and their profiles are increasing. To ensure an ergonomics work environment, it is possible to requirea particular attention especially in this industry sector. Due to lack of ergonomics knowledge and lowawareness among engineers in the mining industry, this may lead to become the central issue in Malaysia.The aim of this study is to investigate the physical risk factor associated with work-related musculoskeletaldisorder (WMSDs) by using workplace ergonomics assessment (WERA) among workers in the miningindustry. Based on the investigation, the action level of the WERA is medium that stated that the tasksneed to be investigated further and it requires changes. All physical risk factors involved the five top bodyregions such as shoulder, wrist, back, neck and leg. These have been identified to have an associationWMSDs by previous researchers. There were eighteen subjects selected in this investigation study. Thosesubjects were chosen according to their job tasks. The results of the analysis were used to improve theprocess of work, design of the workstation and also improving the work posture to enhance the comfortlevel of operators. This study is crucial for the mining industry because there is a lack of information andresearch about the ergonomics issues in the industry. The overall finding indicated that the whole processof selected job tasks will contribute to musculoskeletal disorder either for a short or long time exposure.
Keywords: ergonomics, risk factor, mining