FACILITIES MANAGEMENT STRATEGY FOR HERITAGE BUILDING CONSERVATION (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2015)
AbstrakAlam bina merupakan sejarah kehidupan manusia pada zaman dahulu, nilai semasa dan halatujumasa depan. Konservasi bangunan merupakan sebahagian dari nilai kemanusiaan. Namun begitu,dalam sesetengah kes, nilai warisan telah hilang dalam masyarakat. Kajian ini mencadangkan ideakonsep bagi pembentukan strategi pengurusan kemudahan sebagai asas dalam konservasi bangunan.Pengurusan kemudahan dikenali sebagai pendekatan berpusatkan manusia yang menghargai penggunadalam mengendalikan proses organisasi. Adalah dijangkakan bahawa pemahaman yang sama olehpihak berkepentingan menghasilkan rangka kerja yang lebih baik kepada konservasi warisan. Terdapatbeberapa perkara di mana strategi pengurusan kemudahan akan menyumbang dalam pemuliharaanwarisan. Ia akan memfokuskan pendekatan dalam menganalisa dan menilai persepsi sosial bagi warisanbudaya dan warisan semulajadi.AbstractBuilt environment is the history of the life of man in the past, the present of value and the directions forthe future. Building conservation is a part of human value. However in some cases the value of heritagehas been absent in the community. This paper postulates that the conceptual idea on the emergenceof facility management strategy as a basis in dealing with building conservation. Facility Management(FM) is recognized as human or people centered approach that appreciates users in dealing with theorganizational process. It is anticipated that common understanding of the stakeholders can lead to abetter framework of heritage building conservation.There are several points where facility managementstrategy will contribute in conserving heritage. It will focus on the approach of analysing and assessing thesocial perception of both cultural and natural of heritage conservation.
Keywords: Facility management, Building conservation, Heritage