A REVIEW ON HOSPITAL BUILDING MAINTENANCE THROUGH QUALITY FUNCTION DEPLOYMENT IN INDONESIA (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2015)
AbstrakDalam suatu usaha untuk meningkatkan kesihatan awam, kerajaan Indonesia telah meningkatkan kapasitidan kualiti hospital di seluruh Negara. Walaubagaimanapun, usaha kejayaan belum diambil tindakansusulan dengan penyenggaraan hospital secara optimum, sementara itu jumlah kekerapan pesakit/pelanggan semakin meningkat. Penyenggaraan perlu diberi keutamaan secara geografi dan menyebabkanianya terdedah kepada malapetaka, terutamanya gempa bumi yang boleh menyebabkan kerosakanbagunan. Masalah penyenggaraan bangunan berlaku bukan sahaja di Indonesia tetapi juga di banyaknegara lain. Oleh itu , terdapat strategi yang digunakan untuk penyenggaraan termasuk penyenggaraanyang pembetulan, preventif dan berasaskan keadaan. Dalam menyediakan perkhidmatan, pentinguntuk mendapat kepuasan pelanggan dengan mengemukakan keperluan pelanggan atau pemegangsaham. Kertas ini bertujuan untuk mengenalpasti konsep “Quality Function Deployment” (QFD) dalammelaksanakan penyenggaraan optimum sesebuah pembinaan hospital.AbstractIn an effort to improve public health, the Indonesian Government has increased the capacity and qualityof Hospitals throughout the country.Nevertheless the success of the government’s efforts have not beenfollowed up with optimal maintenance of Hospitals, whilst patient/customer frequency is only increasing.Maintanence should take precedence given the geographical location of Indonesia being so vulnerableto disasters, particularly earthquakes which can damage buildings. The problem of building maintenanceoccurs not only in Indonesia but also in many other countries. As such, there are strategies to be used formaintenance including corrective, preventive and condition-based maintenance. In providing services,it is important to gain customer satisfaction by addressing customer or stakeholder needs. This paperaims to identify the concept of Quality Function Deployment (QFD) in order to implement the optimalmaintenance of a hospital building.
Keywords: Hospital, maintenance, quality, Indonesia