KARTUN-KARTUN PROPAGANDA PRO-JEPUN SEWAKTU PENDUDUKANNYA DI MALAYA, 1942-1945 (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2015)
AbstrakPenulisan ini akan membicarakan fungsi kartun sebagai satu medium dalam usaha penyebaranpropaganda sewaktu pendudukan Jepun selama 3 tahun 8 bulan di Malaya. Penyelidikan terhadapkartun-kartun bercorak propaganda yang pro kepada pemerintahan Jepun (Dai Nippon) masih belumdianalisis secara kritis dalam konteks sumbangannya sebagai salah satu kaedah indoktrinasi yangberkesan selain daripada kaedah propaganda melalui tetuang udara (siaran radio), risalah bertulis danfilem-filem propaganda. Kartun-kartun yang tersiar di akhbar-akhbar seperti Malai Sinpo, The Malay Mail,Syonan Times dan Penang Daily News memberi gambaran kepada penduduk Malaya pada waktu itumengenai doktrin romantik pembebasan ’Asia untuk Asia’ dan ’Lingkungan Kemakmuran Bersama AsiaTimur Raya’ (kempen Dai Toa Senso) yang dicanang megah oleh Kerajaan Dai Nippon. Kartun-kartunpropaganda turut tersiar di majalah-majalah utama seperti Semangat Asia, Fajar Asia dan Suara Timor.Sumbangan kartun sebagai salah satu sumber perekodan sejarah pendudukan Jepun di Malaya dilihatsignifikan seperti mana rekod-rekod dan laporan-laporan bertulis. Tambahan pula, hal-hal yang kurangdiperkatakan dalam dokumentasi persejarahan negara, iaitu propaganda yang pro kepada pemerintahanJepun menjadi inti kepada penyelidikan ini. Lebih istimewa, dokumentasi tersebut menggunakan kuasavisual (kartun) sebagai daya tarik naratif pensejarahannya.AbstractThis paper will discuss the function of cartoons as a medium for the efforts to spread propaganda duringthe occupation of Japan for 3 years and 8 months in Malaya. The study on the cartoons designedspecifically for the propaganda to support the reign of Japanese (Dai Nippon), besides the propagandamethods used, have not been critically analyzed in the context of its contribution as one of the effectivemethods of indoctrination through the air-cast (radio broadcast), writing leaflets and propaganda films.The cartoons were published in newspapers such as Malai Sinpo, The Malay Mail, Syonan Times andDaily News gave the pictures to the people of Malaya at the time of the release of the romantic doctrine‘Asia for Asia’ and ‘Prosperity Ring with Great East Asia’ (Dai Toa Senso campaign) that are bandiedstately by the Government Dai Nippon. Propaganda cartoons also appeared in major magazines suchas The Spirit of Asia, Fajar Asia and Suara Timor. Contributions of the cartoons as a source of recordedhistory of the Japanese occupation in Malaya are seen as significant as other records and writing reports.Furthermore, things are less talked about in the historical documentation of the country, namely proJapanese government propaganda became the core of this research. Exceptionally, the documentationuses the visual power (cartoons) as an attraction of historical narratives.
Keywords: Cartoon, Propaganda, Newspapers, Magazines, Dai Nippon