AN ANALYSIS IN THE IMPLICATION OF THERMAL ENERGY DISTRIBUTION TOWARDS HUMAN COMFORT IN AN OFFICE SPACE (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2015)
AbstrakKajian ini bertujuan untuk menyiasat pengedaran tenaga haba terhadap prestasi seorang pekerja disebuah bangunan pejabat. Hawa dingin adalah penting untuk mengekalkan keselesaan terma persekitarandalam ruang tertutup, terutama untuk iklim di Malaysia. Untuk menyiasat sensasi berkesan haba daripadamereka yang bekerja dalam persekitaran yang tidak seragam, adalah amat penting untuk menentukanbutir-butir pemindahan haba tempatan. Dalam konteks ini, tujuan kajian ini adalah untuk membandingkanantara haba keselesaan dan suhu tetapan penyaman udara. Suhu dikekalkan pada lima tahap yangberbeza iaitu 19, 21, 23, 26 dan 29oC. Kajian ini telah dijalankan di dalam ruang alam sekitar di UniversitiMalaysia Pahang. Hasil kajian menunjukkan bahawa suhu antara 21-29oC dan kelembapan relatif antara50-60% boleh memberi perubahan kepada tahap suhu kulit yang menunjukkan tahap keselesaan yangdialami oleh subjek. AbstractThis study aims to investigate thermal energy distribution on a worker’s performance in an officebuilding. Air conditioning is essential for maintaining environment thermal comfort in indoor space,especially for the climate in Malaysia. In order to investigate an effectual thermal sensation of thoseworking in a non-uniform environment, it is very important to define the local heat transfer details. Inthis context, the purpose of this study is to compare between thermal comfort and temperature settingsof air conditioning. The temperature was maintained at five different levels which are 19, 21, 23, 26and 29oC. The study was carried out in the environmental chamber at University Malaysia Pahang.The result shows that the temperature settings between 21-29oC and relative humidity between 50-60% can give a difference to skin temperature level that indicates the level of comfort experienced bythe subjects.
Keywords: Thermal distribution, Thermal comfort, Office building