ISLAMIC PERPECTIVE EXPLORATORY REVIEW: CREATIVE MULTIMEDIA TECHNOLOGY AS AN INNOVATIVE TOOL FOR DA’WAH DISSEMINATION (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2015)
AbstractMultimedia is defined as the combination of several communications media such as audio, video, text, etc to produce the creative content artificial artifact. Nowadays, people live in the super corridor highway information communication technology era where they cannot imagine themselves without this technology advancement. It can be a benefit or a disaster depending on people who decide on the direction of their use. It depends on how we look into multiple perpectives of the technology. The computer technology and ICTare not just enable to enhance the dissemination of knowledge but they also provide the platforms to develop better knowledge of society around the world effectively. Thus, this research paper is meant to conduct a critical review on Creative Multimedia from Islamic perspective and the elements in Multimedia such as virtual reality, database and privacy issues. Several evidences form the Holy Book (The Quran) which is also used as reference in this exploratory review. This research paper uses to support arguments presented Holy Book (The Quran) and the practices of Prophet Muhammad (peace be upon Him). AbstrakMultimedia ditakrifkan sebagai gabungan beberapa media komunikasi seperti audio, video, teks, dan lainlain untuk menghasilkan kandungan artifak buatan kreatif. Pada masa kini, orang yang hidup di lebuh raya maklumat era teknologi komunikasi super koridor di mana mereka tidak dapat membayangkan diri mereka tanpa kemajuan teknologi ini. Ia boleh menjadi satu manfaat atau bencana bergantung kepada orangorang yang membuat keputusan atas arahan penggunaannya. Ia bergantung kepada bagaimana kita melihat ke dalam perspektif pelbagai teknologi. Teknologi komputer dan ICT bukan hanya pemboleh untuk meningkatkan desiminating pengetahuan tetapi ia juga menyediakan platform untuk membangunkan masyarakat berpengetahuan yang lebih baik di seluruh dunia dengan berkesan. Oleh itu, kertas kajian ini bertujuan untuk menjalankan kajian kritikal Multimedia Kreatif dari perspektif Islam dan elemen-elemen Multimedia seperti realiti maya, pangkalan data dan privasi isu. Beberapa evicences membentuk Kitab Suci (Al-Quran) juga digunakan sebagai rujukan untuk kajian ini kritikal. Kertas penyelidikan menyimpulkan sokongan terutamanya daripada Kitab Suci (Al-Quran) dan amalan Nabi Muhammad (saw). Di harap para penyelidik lain akan mendapat manfaat hasil daripada kajian sorotan ini.
Keywords: Islamic Perspectives; creative; multimedia; virtual reality; database; privacy; Perspectif Islam; kreatif; realiti maya; pangkalan data; privasi