UNSUR-UNSUR PEMUJAAN DI DALAM PERSEMBAHAN MENORA DI KELANTAN (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2016)
Kelantan merupakan negeri yang unik dengan pelbagai kebudayaan termasuklah persembahan menora.Masyarakat Siam telah mengembang dan memperkenalkan persembahan menora serta budaya danadat resam mereka di sini. Seni persembahan menora ini dipertontonkan secara umum dan juga secararitual. Terdapat perkara-perkara mistik yang akan berlaku apabila unsur-unsur pemujaan dijalankan bagimelindungi persembahan yang akan dipersembahkan. Menora merupakan seni persembahan yangsangat sinonim dengan pemujaan dan mempunyai fungsi ritual. Mengikut kepercayaan masyarakat Siamsekiranya pemujaan roh tidak dibuat individu yang terlibat akan mudah mendapat penyakit. Kepercayaanyang diamalkan adalah gabungan antara kepercayaan animisme dan agama Hindu. Persembahanmenora yang penuh dengan unsur-unsur pemujaan biasanya dijalankan oleh masyarakat Siam yangberpegang teguh kepada tradisi dan adat dalam kehidupan mereka. Sesebuah persembahan teatertradisional seperti menora ini tidak lari dengan upacara dan menyelitkan unsur-unsur pemujaan. Di dalampersembahan menora upacara pemujaan merangkumi upacara buka panggung, upacara sembah guru,bacaan mantera dan tutup panggung.
Keywords: Menora; Unsur-unsur pemujaan; Buka dan tutup Panggung; Sembah guru; Mentera; Pecah Cerita