FOOF SCIENCE THROUGH GRAPHIC NOVEL : EXAMPLES FROM OISHINBO A LA CARTE (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2016)
Sains Makanan adalah sebuah bidang yang berkaitan dengan pelbagai aspek makanan. Skop bidangini termasuk penilaian sensori, keselamatan makanan dan pemprosesan. Bidang Sains Makanan telahberkembang kesan daripada kemajuan teknologi untuk memproses makanan daripada pelbagai jenisbahan. Hal ini memberi manfaat kepada komuniti yang kekurangan sumber makanan tetapi memberimudarat kepada komuniti yang terikat dengan hukum agama dan adat resam. Maka, semua orang perlumempunyai sedikit ilmu pengetahuan mengenai sains makanan pada masa kini. Salah satu cara untukpembaca memahami dan mengulas lanjut mengenai mesej yang ingin disampaikan. Di dalam konteks ini,mesej termasuk ilmu teknikal seperti sains makanan juga boleh disampaikan kepada pembaca umum.oleh Tetsu Kariya dan Manga ini adalah mengenai dugaan dan cabaran seorangwartawan gourmet di dalam industri makanan Jepun. ini telah dianalisis menggunakan teknikanalisis kandungan (content analysis) untuk mengenal pasti kandungan ilmu sains makanan yang adadi dalam nya. Hasil daripada kajian ini, ahli panel analisis kandungan bersetuju yang bahawa maklumatsains makanan akan menjadi lebih jelas dengan menggunakan panel manga yang mempunyai susunanpenceritaan yang aktif atau teknik penceritaan aspek-ke-aspek.
Keywords: Sains Makanan; Novel Grafik; Komik; analisis kandungan; sains