THE CHARACTERISTIC OF THOUGHT OF DIGITAL ARCHITECTS (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2017)
Kertas kerja ini bertujuan untuk mengkaji ciri-ciri pemikiran 3D arkitek digital dengan menggunakan kaedah analisis kandungan. Pertama, kami menentukan dua faktor: teori interaktiviti dalam media digital dan kajian pemikiran awal mengenai imaginasi. Faktor-faktor ini ditetapkan untuk menganalisis maklumat yang heterogen pemikiran 3D arkitek digital. Seterusnya, kajian yang dijalankan melalui laman web rasmi dan sumber Internet lain yang telah menerbitkan pernyataan-pernyataan dari empat tokoh popular dalam seni bina digital 3D: Frank O. Gehry, Zaha Hadid, Daniel Libeskind dan Thom Mayne, yang kemudiannya dianalisis melalui dokumen analisis. Kajian ini memperkenalkan ciri-ciri pemikiran arkitek digital; ciri ini menuntut penglibatan maya dan imaginasi. Hasil kajian ini akan menggalakkan arkitek digital untuk mengarahkan ciri pemikiran mereka ke arah maya dan imaginasi. This paper aims to study the characteristics of thought of 3D digital architects by using content analysis. First, we determine two factors: the theory of interactivity in digital media and the study of early thoughts concerning imagination. These factors are set in order to analyse the heterogeneous information of the thought of 3D digital architects. Next, a survey is conducted through the offi cial website and other Internet resources that have published comments of four popular fi gures in 3D digital architecture: Frank O. Gehry, Zaha Hadid, Daniel Libeskind and Thom Mayne, which were then analysed through content analysis. This study introduces the characteristic of thought of 3D digital architects; this characteristic demands the engagement of virtuality and imagination. The fi ndings of this study will encourage digital architects to direct their characteristic of thought towards virtuality and imagination.
Keywords: Characteristics of Thought, Digital Architect, Engagement of Virtuality, Imagination.