SOSIOLINGUISTIK TERHADAP PEMAHAMAN DIALEK KEDAH DALAM KALANGAN PEKERJA UNIT RANGKA JABATAN PERANGKAAN NEGERI SELANGOR (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2017)
Setiap negeri di Malaysia kita mempunyai dialek-dialek yang tersendiri seperti dialek Kedah, dialek Terengganu, dialek Kelantan, dialek Perak dan sebagainya. Kepelbagaian dialek yang terdapat di Malaysia ini dianggap mempunyai keunikannya tersendiri malahan kelainan dialek ini telah diterima umum dalam kalangan masyarakat setempat serta masyarakat luar kerana penggunaan bahasa Melayu yang telah ditutur dengan pelbagai variasi dan bentuk sejak dahulu lagi. Penelitian yang dijalankan ini adalah untuk mengetahui tahap kefahaman sepuluh orang pekerja di Unit Rangka Jabatan Perangkaan Negeri Selangor terhadap dialek Kedah yang dipertuturkan oleh sebahagian daripada pekerja di unit tersebut. Metodologi kajian yang digunakan adalah melalui borang kaji selidik dan diberikan kepada responden yang majoritinya bukan berasal dari Kedah. Skop kajian ini hanya memberi fokus terhadap takrifan dialek Kedah secara umum serta perbezaannya dengan bahasa Melayu rasmi berdasarkan aspek-aspek linguistik dari segi sebutan, penggunaan ayat, pembentukan kata, dan juga maksud ayat. Hasil penelitian membuktikan bahawa terdapat perbezaan yang ketara tentang kefahaman responden terhadap variasi penggunaan dialek Kedah di unit tersebut. Generally, the Malaysian community is aware that our country has a diversity of dialects for each state. Each state has its own dialect such as dialects of Kedah, Terengganu, Kelantan, Perak and so on. The dialect diversity of Malaysia has its own uniqueness and besides, these dialect varieties have been generally accepted among the local and outside communities because the Malay language has been practiced through various forms and interactions since long time ago. This research is conducted to determine the level of understanding among ten workers in Unit Rangka Jabatan Perangkaan Negeri Selangor towards Kedah dialect which has been spoken by some of the employees in the Unit. The methodology used is through questionnaires which were given to the respondents where majority of the respondents chosen are not from Kedah. The scope of this study only focuses on the basic definition of Kedah dialect which varies with Malay standard language based on linguistic aspects in terms of pronunciation, usage of sentences, word formation, and also the meaning of the verse. Research shows that there are significant differences on the level of understanding among respondents towards various usage of Kedah dialect in the Unit.
Keywords: Dialek, Sosiolinguistik, Variasi bahasa, Argumen