PENGGUNAAN MULTIMEDIA KE ARAH MEMARTABATKAN CERITA RAKYAT MASYARAKAT MELAYU (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2017)
Kajian membuktikan bahawa cerita rakyat yang terdapat di Malaysia sesuai dijadikan bahan bacaan untuk masyarakat Melayu. Berbicara tentang seni budaya berfi kir dan akal budi masyarakat Melayu dalam menyelesaikan suatu masalah merupakan medium yang paling berkesan yang diperoleh menerusi cerita rakyat yang dikarang menerusi bahan bacaan hingga kini. Lantaran kepesatan dan pemodenan di Malaysia, bidang teknologi memainkan peranan penting dalam memperkasakan dan membawa cerita rakyat di peringkat yang lebih tinggi dengan adanya pendokumentasian cerita rakyat menerusi platform multimedia yang pelbagai. Namun, cerita rakyat boleh membentuk budaya berfikir dan akal budi masyarakat Melayu dalam menyelesaikan masalah dan teknologi menyampaikan mesej yang berkesandalam membentuk jati diri Melayu yang sempurna. The study proves that the folklore found in Malaysia is suitable as a reading material for the Malaycommunity. Talking about the artistic culture of thinking and the mind of the Malay community in solving a problem is the most effective medium to be gained through the folklore authored through the reading material to date. Due to the rapidity and modernization of Malaysia, the technology field plays an important role in empowering and bringing folklore at a higher level with the existence of documentary folklore through diverse multimedia designs. However, folklore can shape the culture of thinking and the mind of the Malay community in solving the problems and technology delivers effective messages in forming a perfect Malay identity.
Keywords: Cerita Rakyat, Masyarakat Melayu, Seni Budaya Berfi kir, Akal budi, Teknologi Multimedia