MENGESAN KEWUJUDAN JIN BERDASARKAN PERUBAHAN WARNA AURA (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2017)
Kewujudan jin merupakan suatu kepercayaan yang telah lama wujud dalam kalangan masyarakat Melayu di Nusantara, khususnya di Malaysia. Kewujudan jin telah diterangkan secara jelas dalam kitab suci Al-Quran. Walaupun terdapat sumber maklumat yang sahih akan tetapi kewujudan jin ini belum dapat dibuktikan secara saintifi k. Kajian yang dijalankan ini bertujuan untuk mengenal pasti dan memahami fenomena kewujudan jin berdasarkan warna aura. Kajian yang dijalankan merupakan kajian eksperimental dan melibatkan seorang responden yang memiliki saka. Kaedah pengumpulan data yang digunakan dalam kajian ini adalah perubahan warna aura dan temu bual. Peralatan kajian yang digunakan adalahperalatan WinAura untuk mendapatkan data perubahan warna aura, dan peralatan rakaman untuk data temu bual. Hasil kajian mendapati kewujudan jin dalam badan seseorang ditandai dengan warna merah yang wujud secara tiba-tiba dan konsisten pada bahagian badan tertentu terutamanya pada bahagian dahi, tekak atau pada bahagian badan sebelah kiri. Hasil temu bual mendapati rawatan perubatan Islam yang dilakukan oleh responden mengatakan bahawa terdapat jin dalam diri responden. Kajian ini berjaya membuktikan kewujudan jin dalam diri responden berdasarkan perubahan warna aura. The existence of the jinn is a phenomena that has long existed among the Malay community in Nusantara, especially in Malaysia. The existence of the jinn has been described clearly in the Holy Quran. Although there is a valid source of information, unfortunately the existence of the genie has not been scientifically proven. The study was aimed to identify and understand the phenomenon of jinn existence based on aura color. The study was an experimental study and involved a respondent who has saka. Data collection methods were used in this study was aura change color and interview. The equipments was used in this research were the WinAura machine to obtain of changing color data of the aura. The study found that the existence of genie in a person’s body was characterized by suddenly and consistent appear of red color in certain parts of the body, especially on the forehead, throat or on the left side of the body. The interviews also found that the characteristics and experience that the respondent’s surrounding and the there are energy or strength that followed respondent. This study proved the existence of supernatural beings (genie) based on aura change color.
Keywords: makhluk ghaib, jin, perubahan warna aura, kajian eksperimen, pendekatan sains