HUBUNGAN AMALAN PENGURUSAN KUALITI MENYELURUH (TQM) TERHADAP KEPUASAN KERJA GURU DI SEKOLAH MENENGAH KLUSTER NEGERI KELANTAN (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2017)
Kajian dijalankan di dua buah sekolah menengah kluster di negeri Kelantan untuk melihat hubungan antara elemen pengurusan kualiti menyeluruh (TQM) dengan kepuasan kerja guru. Kajian secara kuantitatif ini melibatkan 130 orang guru dari sekolah tersebut. Satu set borang soal selidik yang terdiri daripada maklumat demografi responden, konstruk TQM yang terdiri daripada komitmen pengurusan atasan, hubungan dengan pembekal, penambahbaikan berterusan, inovasi produk, benchmarking, penglibatan guru, pengiktirafan dan ganjaran, pendidikan dan latihan, tumpuan kepada pelanggan dan konstruk kepuasan kerja guru telah diedarkan. Data dianalisis dengan menggunakan perisian SPSS Version 18 bagi analisis statistik deskriptif dan inferensial. Dapatan analisis Korelasi Pearson menunjukkan terdapat hubungan negatif antara elemen TQM dengan kepuasaan kerja guru di sekolah menengah kluster. Ini menunjukkan bahawa ganjaran yang diterima oleh guru adalah tidak memberangsangkan dalam meningkatkan kepuasan kerja dalam kalangan guru di sekolah menengah kluster di Kelantan. Cadangan dikemukakan agar satu mekanisme baharu dapat diwujudkan dalam memberi ganjaran dan pengiktirafan yang lebih memberangsangkan kepada guru-guru bagi meningkatkan kepuasan kerja mereka di sekolah dan ini sekaligus akan melonjakkan kecemerlangan pendidikan di peringkat dunia. The study was conducted in two cluster secondary schools in Kelantan state to see the relationship between the overall quality management (TQM) element and teacher satisfaction. This quantitative study involved 130 teachers from the school. A set of questionnaire forms comprising respondents’ demographic information, TQM constructs consisting of top management commitments, relationships with suppliers, continuous improvement, product innovation, benchmarking, teacher engagement, recognition and rewards, education and training, customer focus and satisfaction constructs Teacher work has been distributed. The data were analyzed using SPSS Version 18 software for descriptive and inferential statistical analysis. The findings of Pearson’s Correlation analysis showed that there was a negative correlation between the TQM element and the job satisfaction of the teachers in the cluster secondary school. This suggests that the rewards received by teachers were not encouraging in improving job satisfaction among teachers in the cluster secondary school in Kelantan. Suggestions for a new mechanism can be created in rewarding and recognizing teachers to improve their job satisfaction at the school and this will instill a world-class educational excellence.
Keywords: Pengurusan Kualiti Menyeluruh (TQM), Kepuasan Kerja Guru, Sekolah Kluster, Kelantan