ZERO TO LOGO: THE FIVE-I LOGO DESIGN PROCESS (International Journal of Creative Future and Heritage (TENIAT), 2018)
Logo diiktiraf sebagai satu bentuk komunikasi visual untuk mewakili individu, organisasi dan perusahaandalam bentuk tanda grafi k (tanda), simbol atau jata. Dalam bidang reka bentuk grafi k, “Reka bentukLogo”, adalah bidang penting serta cabaran yang paling sukar untuk disempurnakan. Oleh itu, untukmerekabentuk logo, pereka memerlukan proses reka bentuk yang sistematik untuk menghasilkan logoyang berkualiti. Oleh kerana keperluan ini, proses reka bentuk logo sebagai siri langkah atau perumusanyang bersesuaian yang direka oleh pereka dalam mewujudkan reka bentuk ‘logo berfungsi’ telah dikajisecara meluas oleh ahli akademik dan profesional reka bentuk. Dalam makalah ini, penyelidik sangattertarik dalam reka bentuk grafi k, penyelidik juga telah mencadangkan proses reka bentuk kreatif untukreka bentuk logo, dikenali sebagai “Five-I Logo Design Process”. Penyelidikan ini ditulis berdasarkanpendekatan penyelidikan etnografi auto dalam membincangkan proses reka bentuk kreatif yang memberitumpuan kepada amalan reka bentuk logo. Kertas ini ditadbir dalam tiga bahagian. (1) Semakan danperbincangan mengenai proses reka bentuk logo (2) Cadangan “Five-I Logo Design Process” untuk rekabentuk dan pembangunan logo. (3) Kajian kes pelaksanaan “Five-I Logo Design Process”. Diharapkankertas kerja ini akan memberikan gambaran mengenai pemahaman proses reka bentuk kreatif khususnyauntuk amalan reka bentuk logo.Logo is recognized as a form of visual communication to represent an individuals, organizations andenterprises in a form of the graphic mark (sign), symbol or emblem. In the fi eld of graphic design, “Logodesign”, is an important area as well as most difficult challenge to perfect. Therefore, to design a logo,designers need a systematic design process to guide them to reach an effective and efficient solution.Due to this requirement, logo design process as a methodical series of steps or formulation that designersemploy in creating ‘functional logo’ design has been widely studied by design academia and professionals.In this paper, to respond on the research scholarly interest in graphic design, the researcher has madean attempt to propose a creative design process for logo design, known as “Five-I Design Process”.The research is written based on auto ethnographical research approach in discussing creative designprocess which is focused on logo design practice. The paper is organized in three sections. (1) Reviewand discussion on logo design processes (2) Propose “Five-I Logo Design Process” for logo design anddevelopment. (3) Case study on implementation of “Five-I Logo Design Process”. It is hoped that thispaper will provide insights into an understanding of creative design process implementation particularlyfor logo design practice.
Keywords: Proses reka bentuk; Reka bentuk grafil; Reka bentuk logo